Tänään TV:ssä: Kotimaista satiiria sensuroitiin käsittämättömästä syystä – myös juopottelua jouduttiin poistamaan

Herra sotaministeri – TV1

Vuonna 1957 valmistunut komediaelokuva Herra sotaministeri kertoo pikkuvirkamiehestä (Pentti Siimes), joka hallituksen uutena sotaministerinä sotkeutuu poliittisiin juonitteluihin.
Poliittisen satiirin menestys jäi keskinkertaiseksi, mutta historiankirjoista löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta.
Elonet-sivuston mukaan Herra Sotaministerin loppua oli muutettava elokuvatarkastamon vaatimuksesta. Muuten elokuvalle olisi lätkäisty kohtalokas 30-prosentin vero, joka olisi ajanut tuotantoyhtiön kuilun partaalle.
Juttu jatkuu…
Poistetussa kohtauksessa maassa oli hallituspula ja tarvittiin nopeastu uutta sotaministeriä. Sellaiseksi valittiin tällä kertaa eduskunnan neuvotteluhuoneeseen sattumalta astellut putkimies, jota esitti legendaarinen koomikko Masa Niemi. ”Putkimies ministerinä” oli tällä kertaa liikaa tarkastamolle.
Moinen kohtaus ei aiheuttaisi nykypäivänä parran pärinää.
Elokuva joutui muutoinkin silmätisuksi; Herra sotaministeri oli alun perin lapsilta kielletty. Kun elokuvasta poistettiin pari ryypiskelykohtausta, se sallittiin lapsille. Aarne Tarkaksen ohjaamaa elokuvaa on kiitelty siitä, että se otti rohkeasti esille poliitikkojen suhmuroinnin ja vallan turmelluksen. Aiheita ei oltu vielä juuri käsitelty aikalaiselokuvissa.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone