Tänään TV:ssä: Kotimaista leffaa vaivasi uskottavuuden puute – ”nuorisorikollista näytteli 33-vuotias ukko”

9843344
Nina ja Erik – Yle TV1 Tiistai 20.3. klo 13:10
Aarne Tarkaksen elokuva on kahden nuoren rakkaustarina. Käsikirjoitus perustuu vuonna 1957 tapahtuneeseen autovarkauksien sarjaan, jonka takana oli helsinkiläinen nuorisoliiga. Elokuvassa on väkivaltaa, rikollisuutta ja kahden nuoren lempeä.
Teini-ikäisiksi tarkoitettua pääparia esittävät elokuvauransa aloittanut Pirkko Mannola ja Martti Katajisto.
Elokuvaa vaivasi uskottavuuden puute. Mannola oli kuvausten aikaan 22-vuotias, mutta Katasjiston piti esittää ”nuorta rikollista” 33-vuotiaana.

Useimmat kriitikot ja katsojat olivat sitä mieltä, että polvihousuista huolimatta Katajisto oli liian vanha roolinsa ikäluokkaan.

Elokuva herätti muunlaistakin närkästystä. Sen perusajatus, vanhempien syyllisyys lastensa edessä, asetettiin kyseenlaiseksi.

Jotkut arvostelijat löysivät elokuvasta myös hyvää.

”Rakkaustarina on kieltämättä filmin paras osa. Tapahtumat kesäisillä rannoilla – vedessä, veneessä, rantahiedalla – ovat kaunista filmiä, raikasta, haurasta ja runollista. Sitä kuitenkin häiritsee Erikin tyypin uskottavuuden puute. Näin ’sinisilmäistä’ ja yhtäkkiä äkkijyrkän käännöksen tekevää nuorukaista ei kai sentään nykynuorissa ole”, kirjoitti Jukka Martinkari, Turun Sanomissa vuonna 1960 (lähde: Elonet)

Elisa Viihteen ohjelmaopas tarjoaa tv-ohjelmien tiedot.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone