Tänään TV:ssä: Kotimaisesta suosikkisarjasta väännettiin käsittämätön floppielokuva

justus järjestää kaiken

YLE TV1:n iltapäiväohjelmistossa nähdään tänään Lasse Pöystin ohjaama ja tähdittämä komedia Justus järjestää kaiken (1960).

Elokuva kertoo hyväsydämisen keksijän ponnisteluista menestyksen ja sydämensä valitun tavoittamiseksi.

Justus järjestää kaiken on elokuvaversio televisiosta tutusta Justus -hahmosta. Suomalaisen televisiotoiminnan alkuvuosina 1950-luvun lopussa oli Lasse Pöystin esittämä hiljaisen humoristinen Justus kuvaruudun pidetyimpiä hahmoja.

Kun kotimaisen elokuva taisteli olemassa olostaan taloudellisessa ahdinkotilassa katsojamäärien pudottua jyrkästi,  yritti Fennada-Filmi taistella televisiota vastaan sen omilla aseilla. Suosituista Justuksen seikkailuista tehtiin kokoillan näytelmäelokuva.

Elokuvan menestys oli surkea. Se tuotti tappiota 4 miljoonaa markkaa.

Kriikot kiinnittivät huomiota sketsien hajanaisuuteen ja erilaisuuteen tv-sarjaan verrattuna.

”Televisio-Justus perusti ’Kaikki järjestyy’ -toimistonsa sulasta ihmisrakkaudesta, raha oli sivuseikka. Filmissä ovat asiat päinvastoin, miksi niin, sitä en käsitä. Alkuperäinen idea oli ehdottomasti parempi. Sitäpaitsi sarjarakenne näkyy, kohtaukset ovat häiritsevästi erityylisiä yksinkertaisimmasta farssista pikkuälykkääseen parodiaan”, Satakunnan Kansan kriitikko kirjoitti vuonna 1960.

Pöystin lisäksi komediassa näyttelevät Elina Salo, Leo Lastumäki ja Birgitta Ulfsson.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone