Tänään TV:ssä: Kotimaisessa draamassa isännän ryyppykierre sysää maatilan tuhoon – ”elokuva, jota ei tarvitse lähestyä silkkihansikkain”

Riihalan valtias – Yle perjantaina 3.07. klo 13:15

Yle TV1 esittää perjantaina Hannu Lemisen vuonna 1956 ohjaamaan draaman.

Elokuva kertoo Riihalan maatilasta, jota kovatahtoinen ja lähestulkoon tyrannimainen emäntä Emma (Emma Väänänen) hallitsee rautaisella otteellaan.

Jämerää emäntää tarvitaankin, sillä viina vie vanhaa isäntää (Heimo Lepistö) kuin mätää kukkoa kohti turmiota. Perheen poika Antti (Alpo Vammelvuo)  tapailee naapurin piikaa (Raili Mäki), mitä emäntä ei voi hyväksyä. Aikalaisarvioissa elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton. Siitä sanottiin pilkistävän jopa sairaalloista ja lohdutonta paatosta.

”Ensinnäkin se on kotimainen elokuva, jota ei tarvitse lähestyä silkkihansikkain, toiseksi se on kuvallisesti niin komea, että vertaistaan se hakee lähes turhaan uudemmasta suomalaisesta elokuvasta”, suitsutti puolestaan Aamulehden kriitikko vuonna 1956.

Riihalan valtiaan katsojamääriä verrattiin surutta edellisvuonna ilmestyneeseen Tuntemattomaan sotilaaseen, josta tuli kaikkien aikojen katsotuin suomalaiselokuva. Riihalan jäädessä ”vain” 180 000 katsojaan.

Elokuvan tuotantoyhtiössä Suomi-filmissä painotettiin elokuvan aitoutta ja sen totuudenmukaista selostusta täysin koneellistetusta nykyaikaisesta maanviljelyksestä. Kuvauksissa käytettiin runsaasti amatöörinäyttelijöitä. Elokuvaa kuvattiin muun muassa Hyvinkään Kytäjällä ja Lopen Läyliäisissä.

Elokuva on kuvattiin aidossa ympäristössä aitojen avustajien myötävaikutuksella ja esiintyy kuvassa myös kaikki nykyaikaiset maataloustyökoneet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone