Tänään TV:ssä kotimaisen leffakaunottaren ainoaksi jäänyt ohjaustyö – juopottelukohtausta sensuroitiin

Nainen on valttia –

Suomen elokuvan kultakauden kirkkaimpana tähtenä tunnettu Ansa Ikonen teki ainoaksi jääneen ohjaustyönsä vuonna 1944 ilmestyneessä Nainen on valttia -elokuvassa. Hän näyttelee myös elokuvan pääosan.

Mika Waltarin alkuperäiskäsikirjoitukseen perustuvassa tarinassa kolmen poikamiehen taloon saapuva nuori nainen laittaa miesten elämän uuteen uskoon.

Ohjaustyössä Ikosella oli teknisenä apuna kokenut kuvaaja Armas Hirvonen.  Kuvaukset alkoivat tammikuussa 1944 vain hetkeä ennen Helsingin suurpommituksia, ja päättyivät Kannaksen rintaman murtumisen aikoihin kesäkuussa.

ansa ikonen

Komedia joutui Valtion filmitarkastamon eli nykyisen Elokuvatarkastamon hampaisiin. Filmitarkastamo lyhensi professorin ja Kallen juopottelukohtauksesta konjakin kaatamista noin seitsemän sekuntia. Leikkaamisen myötä elokuva tuli myös lapsille esitettäväksi. Myöhemmin elokuvaa on esitetty leikkaamattomana.

Ikonen teki viimeiseksi jääneen roolinsa suomalaisessa elokuvassa vuonna 1961. Hän jätti valkokankaat 47-vuotiaana. Hän kuoli vuonna 1989.

Ikosen ohjaustyö keräsi pääosin kehuja kriitikoilta.

”Ja Ansa Ikosen työ kyllä on varsin laatuunkäyvää. Siinä on jopa paikoitellen jotakin persoonalliseen väriinkin vivahtavaa eikä siinä missään tapauksessa ole mitään mauttomuuksia, eikä epäjohdonmukaisia kompastuksia, joita ei tällaisissa tapauksissa tavallisesti meillä ole osattu välttää. Vauhtia vain olisi pitänyt saada lisää ja eräitä perinpohjaisuuksia kohtauksina katkaista”, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Lähde: Elonet

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone