Tänään TV:ssä: Kotimaisen komedian nimi aiheutti paheksuntaa – ”tekee ankarasti arvostelevaksi”

(Suomi 1947). O: Orvo Saarikivi. N: Tapio Rautavaara, Ghedi Lönnberg, Esko Vettenranta, Siiri Angerkoski, Aku Korhonen. Sota-aikaan sijoittuva draama, jossa rintamamiehen vaimo ja naapurin isäntä tekevät syntiä. Mv. Kuvassa: Antti (Tapio Rautavaara),
Sinikka (Ghedi Lönnberg) ja Jukka (Esko Vettenranta).
Yle Kuvapalvelu
TV1:n päiväelokuvana nähdään sota-aikaan sijoittuva draama, jossa nuori emäntä Sinikka (Ghedi Lönnberg) ajautuu suhteeseen naapurin isännän Antin (Tapio Rautavaara) kanssa miehensä Jukan (Esko Vettenranta) ollessa rintamalla. Parista tulee koko kylän juoruilun ja paheksunnan kohde.
Elokuvan nimi viittaa Raamatun kuudenteen käskyyn, joka elokuvan tekoaikaan kuului ”älä tee huorin”, nykyisin käytetään miedompaa käännöstä ”älä tee aviorikosta”. Nimivalinta herätti närää ja monet kriitikot moittivat sen huomiohakuisuutta.
Kuudes käsky tekee katekismuksensa osaavan katselijan jo ennen elokuvan näkemistä ärtyisäksi ja ankarasti arvostelevaksi”, kirjoitti Ilta-Sanomien Juha Nevalainen.
Elokuvauutiset-sivusto vertaa elokuvaa Teuvo Tulion tuotoksiin.
Kokonaisuutena Kuudes käsky on yhtä epätasainen kuin monet Teuvo Tulion elokuvat, mutta se ei estä siitä nauttimista. Jos osaa arvostaa hyviä ideoita ja sulkea silmänsä ajoittaiselta huonolta dramatisoinnilta keskittyen hienoon tunnelmaan, nauttii tästä elokuvasta varmasti.
  
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone