Tänään TV:ssä: Kotimaisen komedian musta huumori herätti suuttumusta: ”Kaikki eivät osanneet ottaa riittävän kevyesti”

alastonmalli karkuteill
TV1:ssä perjantaina esitettävä Ville Salmisen ohjaama komedia kertoo taiteilija Olavi Metson (Sakari Jurkka) kommelluksista, kun hänen alastonmallina käyttämäänsä nukkea luullaan oikeaksi naiseksi. Lopulta hän joutuu väärinkäsitysten takia epäillyksi vaimonsa Sirkan (Raili Mäki) murhasta.
Ensi-iltansa vuonna 1953 saanut elokuva valmistui pienellä budjetilla. Rahaa säästyi, sillä Salminen sekä ohjasi, käsikirjoitti että lavasti elokuvan. Kuvaukset tehtiin nopeassa tahdissa – alle kahdessa viikossa.
Komedia sai ristiriitaisen vastaanoton. Monet kriitikot kiittivät Salmista nokkelasta huumorin käytöstä, mutta toisaalta monen mielestä elokuvassa oli aiheita, jotka eivät sovi huumorin keinoin käsiteltäväksi.
”Alaston malli karkuteillä on vedetty maltilla yli. Se on yhdistelmä kovaäänistä, suurieleistä ja kaikkea muuta kuin luontevalta vaikuttavaa teatterin farssinäyttelemistä kuin pienimuotoisempaa elokuvanäyttelemistäkin”, luonnehti Elokuvauutiset-sivusto vuonna 2015 julkaistussa arviossaan.
Tuotantoyhtiö Fennada-Filmin mukaan elokuvan pyrkimyksenä oli osoittaa, kuinka paljon kärsimystä saavat aikaan sellaiset ihmiset, jotka kaikessa haluavat nähdä pahaa.
Elonet-sivustolla asiaa valotetaan seuraavasti:

Elokuvan koomiset ainekset lähenivät mustaa huumoria, eivätkä kaikki katsojat osanneet ottaa sitä riittävän kevyesti. Lisää tahatonta komiikkaa aiheutui siitä, että Alaston malli karkuteillä sai elokuvateattereissa seurakseen lyhytelokuvan, jossa Pentti Viljanen täytti veroilmoitusta ”kunnian ja omantunnon kautta” — ja esiintyi hetkistä myöhemmin pääelokuvassa kassalaatikoita ryöstelevänä vankikarkurina.

 

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone