Tänään TV:ssä: Kotimaisen komedian kuvauksista tuli farssi – ohjaaja epäonnistui, käsikirjoitus uupui ja kuvausreissu valui hukkaan

rantasalmen sulttaani
Vuonna 1953 valmistunut komedia Rantasalmen sulttaani kertoo Ville Lipposesta ja hänen sihteeristään, jotka matkustavat Outsiderin kutsusta Malagaan noutamaan salaperäistä perintöä.
Eddie Stenbergin ohjaamaa elokuvaa kuvattiin Espanjassa ja Marokossa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun suomalaisen näytelmäelokuvan kuvausryhmä matkusti Ruotsia pidemmälle.
Kuvauksista kehkeytyi surkuhupaisa farssi, koska kuvausryhmän lähdettyä Afrikkaan käsikirjoitus oli vain muutaman liuskan mittainen ja ohjaaja Stenberg oli liian kokematon ottamaan sekavaa tilannetta haltuun. Reissua vaikeutti se, että Marokkoon saapuessa kuvausryhmällä ei ollut tarvittavia kuvauslupia ja tulliasiakirjoja.
Kuvaukset Marokossa jäivät torsoksi. Lopulta kuvausryhmän oli palattava Suomeen ja kuvauksia jatkettiin myöhemmin studiolla Helsingissä.
Ei siis yllätys, että Rantasalmen sulttaani sai huonon vastaanoton kriitikoilta. Kovimpia sanoja lateli Jörn Donner.
”Eddie Stenberg on nähtävästi Suomen avuttomin elokuvaohjaaja, koska hän ei edes ole perillä seuraavista pikkuseikoista: näyttelijän ohjaaminen, elokuvan rytmi, joukkokohtauksien ohjaaminen”, Donner kirjoitti Vapaa Sana -lehdessä (lähde Elonet)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone