Tänään TV:ssä: Kotimaisen komedian kuvauksista tuli farssi – käsikirjoitus myöhästyi ja kuvausryhmä matkusti turhaan Afrikkaan

rantasalmen sulttaani
Rantasalmen sulttaani – Yle TV1 Perjantai 14.6. klo 13:25
Vuonna 1953 valmistunut komediaelokuva Rantasalmen sulttaani kertoo Ville Lipposesta ja hänen sihteeristään, jotka matkustavat Outsiderin kutsusta Malagaan noutamaan salaperäistä perintöä. Pääosissa nähdään Esa Pakarinen, Oke Tuuri ja Assi Nortia.
Eddie Stenbergin ohjaamaa elokuvaa kuvattiin Espanjassa ja Marokossa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun suomalaisen näytelmäelokuvan kuvausryhmä matkusti Ruotsia pidemmälle työasioissa.
Kuvauksista kehkeytyi surkuhupaisa farssi, koska kuvausryhmän lähdettyä kuvaamaan Pohjois-Afrikkaan käsikirjoitus oli vain muutaman liuskan mittainen ja ohjaaja Stenberg oli liian kokematon ottamaan sekavaa tilannetta haltuunsa. Reissua vaikeutti se, että Marokkoon saapuessa kuvausryhmällä ei ollut tarvittavia kuvauslupia ja tulliasiakirjoja.
Juttu jatkuu…
Kuvaukset Marokossa jäivät torsoksi. Lopulta kuvausryhmän oli palattava Suomeen ja kuvauksia jatkettiin myöhemmin studiolla Helsingissä.
Elokuvaprojektista tuli ”uppoava laiva”. Ei siis yllätys, että Rantasalmen sulttaani sai huonon vastaanoton kriitikoilta. Kovimpia sanoja lateli Jörn Donner.
”Eddie Stenberg on nähtävästi Suomen avuttomin elokuvaohjaaja, koska hän ei edes ole perillä seuraavista pikkuseikoista: näyttelijän ohjaaminen, elokuvan rytmi, joukkokohtauksien ohjaaminen”, Donner kirjoitti Vapaa Sana -lehdessä (lähde Elonet)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone