Tänään TV:ssä: Kotimaisen klassikkokomedian kuvauksissa henganvaarallinen tilanne – kuvausryhmä joutui virran vietäväksi

Kaksi vanhaa tukkijätkää – Yle TV1

Vuonna 1954 valmistuneessa tukkilaiskomediassa vuorineuvos Saarinen (Ossi Elstelä) saa lääkäriltä kehotuksen jäädä pitkälle sairaslomalle. Hän pakenee Helsingin humua maaseudulle ja päättää palata nuoruteensa ammattiin tukkijätkäksi.
Elstelän lisäksi elokuvan pääosissa nähdään Anneli Sauli, Olavi Virta ja Siiri Angerkoski.
Olavi Virran esittämän Kari Hongan rooliin oli alkujaan kaavailtu Tapio Rautavaaraa, mutta rooliin sai Virta.
Elokuvassa sattui vaarallinen tilanne, kun tukkilaisten lautanlaskua kuvattaessa Pernoonkoskella kuvauslautta hajosi ja osa kuvaushenkilökunnasta ja -laitteista joutui virran vietäväksi.
Ohjaaja Elstelä oli veden varaan jouduttuaan komentanut kameran käyntiin tilanteen tallentamiseksi, mutta kameran akut olivat jo kadonneet. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa, mutta säikäys oli suuri.
Elokuvan nimi on peräisin Reino Helismaan sanoittamasta, ja Toivo Kärjen säveltämästä klassikkoiskelmästä ”Kaksi vanhaa tukkijätkää”. Elokuvassa se kuullaan vain orkesterisovituksensa elokuvan lopussa.
Elokuva keräsi aikalaiskriitikoilta myönteisiä arvioita.
”Ossi Elstelä, joka välillä on ollut filminteosta syrjässä, mutta sitä tiukemmin tarkkaillut koko maan makusuuntauksia lukuisilla kiertueillaan ja alituiseen aktuellien huvitusohjelmien luojana, on havainnut eräitä ’uusia’ piirteitä tarvittavan tukkilaisfilmeissäkin ja pystynyt niitä myös toteuttamaan”, kirjoitti Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone