Tänään TV:ssä: Kotimaisen draaman ylikalliit lavasteet ajoivat tuotantoyhtiön konkurssin partaalle – verrattiin ulkomaisiin tekeleisiin

Risti ja liekki (K12) – TV1 Perjantaina 31.07. klo 13:05

TV1:n päiväelokuvana nähtävä Risti ja liekko on 1500-luvun Suomeen sijoittuva historiallinen elokuva. Armand Lohikosken ohjaama draama sijoittuu uskonpuhdistuksen aikaan ja pohjautuu alkujaan virolaiseen kansantarinaan. Pääosissa ovat kotimaisen elokuvan tähtikaksikko Tauno Palo ja Anneli Sauli.

1500-luvun Suomeen sijoittuva melodraama ja rakkaustarina kertoo kalparitarista, paimentytöstä ja mustasukkaisesta dominikaanimunkista.

Elokuvan yleisömenestys oli vähäinen. Sen sijaan tuotantokustannukset olivat korkeat mittavan linnalavastusten, rekvisiitan sekä puvustuksen vuoksi. Elokuvan historialliseen aiheeseen vedoten tuotantoyhtiö anoi elokuvalle verovapautusta, mutta tarkastamo sijoitti elokuvan 15 prosentin veroluokkaan.

Elokuvasta aiheutuneista tappioista johtuen Suomen Filmiteollisuus ajautui konkurssin partaalle.

Karl Fager sai Jussi-palkinnon lavastuksesta, joka oli samalla elämäntyö-palkinto.

Keskisuomalaisen kriitikko rinnasti elokuvan ulkomaisiin tekeleisiin.

”Vaikka tällä kertaa ei ole tavattu päämäärää, antaa Risti ja liekki kuitenkin filmintekijöillemme kokemuksia uusille linjoille pyrittäessä. Lisäksi on sanottava sekin, että ulkomailta tuotetaan tänne nähtäväksi monia tuotteita, jotka eivät paina puntarissa enempää kuin tämäkään. Miksi ei siis kannattaisi pitää kotimaisen yrityksen puolta tulevan toivossa”, Heikki Jylhä kirjoitti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone