Tänään TV:ssä: Kotimainen sotilasfarssi sisälsi arkaluontoista huumoria – ryssittelyä ja Stalinin pilkkaamista poistettiin minuuttikaupalla

Niin se on poijjaat – TV1 Perjantaina 16.10. klo 13:15

TV1:n iltapäivässä nähdään perjantaina jatkosodan aikaan sijoittuva sotilaskomedia Niin se on poijjaat, joka kertoo tuhannen ja yhden vitsin miehestä, korpraali Möttösestä.

Aikansa suuren stand up -koomikon Einari Ketolan esittämä savolainen supliikkimies saa komennuksen rintamalle viihdytysjoukkoihin. Roolihahmo sai alkunsa Propaganda-Aseveljien Asemiesiltojen esityksissä.

Elokuva sai ensi-illan jouluna 1942, jolloin Suomen ja Venäjän välillä käytiin jatkosotaa

Elonet-tietokannan mikaan sodan jälkeen tuotantoyhtiö lyhensi oma-aloitteisesti elokuvaa noin 10 minuuttia. Poistettaviksi joutuivat repliikit ja laulut, joissa puhuttiin ryssistä ja Suur-Suomesta. Myös Staliniin kohdistunut pilkanteko.

Puhdas viihde-elokuva herätti pääosin positiivista hyrinää kriitikoissa.

Filmi on itsessään tavanomainen viihdytystilaisuus, jonka alkupuoleen on punottu siteeksi hieman juontakin, mutta joka kuitenkin ennen pitkää herpaantuu ja elokuva muuttuu kuvaelmamaiseksi eri ohjelmanumeroineen, joita Möttönen kolmosineen nimellisesti liittää yhteen”, Aamulehti kirjoitti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone