Tänään TV:ssä: Kotimainen sotilasfarssi kiellettiin kokonaan neuvostovastaisuuden takia – vapautettiin vasta 40 vuotta myöhemmin

Jees ja Just – TV1

Vuonna 1943 valmistuneessa Jees ja Just -komediassa imuriagentti Ryhmy (Oiva Luhtala) on pölynimuriagentti ja vääpeli ja linja-autonkuljettaja-vänrikki Romppainen (Reino Valkama) seikkailevat neuvostolinjojen takana tuhoten vihollisen asevarastoa.

Elokuvan yleisömenestys oi teattereissa keskivertoa parempi kesällä 1943.

Suomen armeijan päämaja piti kuitenkin elokuvaa suomalaisia sotilaita halventavana. Elokuva joutui sensuurin kouriin 1944 ja se kiellettiin kokonaan Neuvostoliittoa loukkaavana.

Jatkosodan päätyttyä tuotantoyhtiö hyllytti elokuvan. Sen viimeiset esitykset olivat syyskuussa 1944. Videolevitykseen Jees ja just vapautui vasta syksyllä 1988. Televisioensi-illan aika koitti vasta vuona 1994.

Elokuva-Aitta -lehden mukaan elokuva toteutettiin pikkutarkasti. Valtion asevarikko ja sotamuseo antoivat univormuja, venäläisten aseita ja varusteita elokuvantekijöiden käyttöön.

Jees ja Just sai pääosin positiivisia arvosteluja.

”… vaikka juonen kehittelyssä tässäkin toisinaan sattuu epäuskottavia käänteitä. Mutta sehän ei kai ole niin suuresta merkityksestä tämänsuuntaisten elokuvien ollessa kyseessä. Runsas huumorin viljely on pääasia, ja siinä suhteessa on todella onnistuttu”, Suomen Sosiaalidemokraatti kirjoitti.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone