Tänään TV:ssä kotimainen sotilasfarssi, josta Puolustusvoimat poltti päreensä – kohu vaikutti Tuntemattoman sotilaan kuvauksiin

Majuri maantieltä – TV1 Torstaina 15.10. klo 13:15

Kotimaisessa vuonna 1954 valmistuneessa komediassa kulkuria luullaan majuriksi, jonka uskotaan valeasussa saapuneen tutkimaan kasarmin toimintaa.

Ossi Elstelän ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama sotilasfarssi kujeilee siis armeija sääntöjen kustannuksella.

Pilailuin ei suhtauduttu suopeasti Suomen puolustusvoimissa. Jopa ylin johti suuttui elokuvasta niin pahanpäiväisesti, että se kieltäytyi myöhemmin kaikesta yhteistyöstä tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuuden kanssa.

Jalkaväen kenraali Kaarlo Heiskanen oli syvästi tuohtunut Puolustusvoimien saattamisesta naurunalaiseksi ja upseerien esittämisestä kuria palvoviksi moukiksi.

Kun Puolustusvoimilta kysyttiin myöhemmin apua Edwin Laineen Tuntemattoman sotilaan kuvauksiin, vastaus oli tyly.

”Kenraali sanoi näin, että koska te teitte sellaisen kuvan kuin Majuri maantieltä, niin ei anneta teille remmin pätkääkään.”

Kohu ennakoitiin jo Majurit maanteillä -elokuvan alkuteksteissä, joissa kehotettiin seuraamaan ”Majurimme seikkailuja hymy silmäkulmassa ja nauru huulilla, sillä: Ken leikistä suuttuu, siltä jotakin puuttuu!”

Elokuva kuvattiin kolmessa viikossa pääasiassa Helsingin Santahaminan varuskunnan alueella.

juttu jatkuu…

Elokuvaan suhtauduttiin vaihtelevasti.

”Joku saattaa kimmastua siitä, että Suomen armeijasta ei jatkuvasti löydetä muuta kuin pelkkää pölkkypäisyyttä, mutta tämä elokuva on itsessään niin pölkkypäincn, ettei siitä kannata suuttua”, kirjoitti Ilta-Sanomat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone