Tänään TV:ssä: Raju draamaelokuva sorretusta isännästä vetosi katsojiin – ”tuo mieleemme, mihin suomalainen mies tässä maassa on pystynyt”

Rantasuon raatajat – TV1 Keskiviikkona 15.09. klo 13:13

Rantasuon raatajat on 1860-luvulle sijoittuva elokuva suota raivaavasta talonpojasta. Orvo Saarikiven ohjaama ja Toivo Särkän käsikirjoittama draama sai ensi-illan vuonna 1942.

Hämeeseen sijoittuvassa elokuvassa Rantasuon nuori isäntä Taavetti (Eino Kaipainen) ei anna periksi, vaikka halla vie sadon sekä kiero tukkipäällikkö metsärahat ja epärehellinen vallesmanni vapauden. Syytön Taavetti joutuu vankilaan ja velkainen Rantasuon tila vasaran alle. Sisukas suonraivaaja taistelee henkensä, rakkaidensa ja maansa puolesta.

Taavetti Rantasuo kasvaa filmissä suomalaisen miehen ruumiillistumaksi. Hän tuo mieleemme kaiken sen, mihin suomalainen mies tässä maassa on pystynyt ja pystyy”,mainosti SF-Uutiset elokuvaa.

Vahvajuoninen ja jylhän kuvauksellinen elokuva vetosi alkalaiskriitikoihin ja yleisöön.

”Suomalainen filmitaide on saavuttanut kauneimmat laakerinsa käsitellessään puhtaasti kansallisia aiheita. Paljon hyvää olemme aikaisemmin nähneet tältä alalta, mutta Rantasuon raatajat on – vilpittömästi sanoen – kuitenkin eräs kaikkein parhaita tätä laatua. On suorastaan ilahduttavaa, että monien sota-ajan aiheuttamien vaikeuksien keskellä meillä pystytään luomaan jotain Rautasuon raatajien veroista”, Ilta-Sanomat kirjoitti.

Elokuvan pääosassa nähdään myös Ansa Ikonen. Elokuva kuvattiin muun muassa Nurmijärvellä ja Hämeenlinnassa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone