Tänään TV:ssä: Kotimainen seikkailuelokuva joutui kovan sensuurin alle – pelättiin suututtavan kommunistit

Isoviha (K12) – TV1 Maanantaina 30.11. klo 13:15

TV1:ssä maanantaina esitettävän historiallinen seikkailuelokuvan tapahtumat sijoittuvat Pohjan sodan venäläismiehityksen aikaan 1700-luvun alkuun.

Tarinassa nuori Paavo Paavalinpoika liittyy kuningas Kaarle XII sotaväkeen, koska hän haluaa osoittaa miehekkyytensä kirkkoherralle, jonka tyttäreen hän on ihastunut. Pääosissa ovat Hilkka Helinä ja Santeri Karilo.

Isoviha perustuu Jyrki Mikkosen nuortenromaaniin Vaeltavan sinitakin tarina vuodelta 1933. Isoviha (1700–1721) kuuluu Suomen historian synkimpiin aikoihin. Tuhansia suomalaisia surmattiin ja kymmeniä tuhansia vietiin Venäjälle.

Elokuva joutui kovan sensuurin alle. Ensi-iltaa lykättiin vuonna 1939 muutamalla kuukaudella ja sitä leikattiin neljä minuuttia.

Jatkosodan jälkeen elokuvaa ei enää esitetty lainkaan. Sisäministeriö antoi poliisille määräyksen estää esittäminen, koska kommunistit olivat pahastuneet elokuvasta.

Valtion elokuvatarkastamolle tehtiin Isonvihan uudelleenhyväksymishakemus vuonna1982. Elokuvatarkastamo antoi esitysluvan vasta vuonna 1984. Seuraavana vuonna elokuvasta julkaistiin versio, josta oli poistettu kuusi repliikkiä.

Isoviha jäi ohjaaja oli Kalle Kaarnan viimeiseksi ohjaustyöksi. Hän jatkoi uraansa taidemaalarina.

Elokuvalle heltisi hyviä arvosanoja.

”Mielihyväkseen toteaa katsoja, että tuottaja tällä kertaa tosiaankin on kiinnittänyt huolta ja uhrannut työtä elokuvan historialliseen todenmukaisuuteen”

”Mielihyväkseen toteaa katsoja, että tuottaja tällä kertaa tosiaankin on kiinnittänyt huolta ja uhrannut työtä elokuvan historialliseen todenmukaisuuteen”, Aamulehden kriitikko totesi.

Lähde: Yle, Elonet

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone