Tänään TV:ssä: Kotimainen rikosdraama herättä monenlaista närkästystä – teinirikollista esitti 33-vuotias näyttelijä

Nina ja Erik – TV1 Keskiviikkona 20.01. klo 13:2

Aarne Tarkaksen ohjaama elokuva on kahden nuoren rakkaustarina, jonka ohessa tapahtuu väkivaltaa ja rikoksia.

Käsikirjoitus perustuu vuonna 1957 tapahtuneeseen autovarkauksien sarjaan, jonka takana oli helsinkiläinen nuorisoliiga. Teini-ikäisiksi tarkoitettua pääparia esittävät elokuvauransa aloittanut Pirkko Mannola ja Martti Katajisto. Elokuvaa vaivasi uskottavuuden puute, sillä Mannola oli kuvausten aikaan 22-vuotias, mutta Katasjiston piti esittää ”nuorta rikollista” 33-vuotiaana.

Useimmat kriitikot ja katsojat olivat sitä mieltä, että polvihousuistaan huolimatta Katajisto oli liian vanha roolinsa ikäluokkaan.

Elokuva herätti muunlaistakin närkästystä. Sen perusajatus, vanhempien syyllisyys lastensa edessä, asetettiin kyseenlaiseksi.

Jotkut arvostelijat löysivät elokuvasta myös hyvää.

”Rakkaustarina on kieltämättä filmin paras osa. Tapahtumat kesäisillä rannoilla – vedessä, veneessä, rantahiedalla – ovat kaunista filmiä, raikasta, haurasta ja runollista. Sitä kuitenkin häiritsee Erikin tyypin uskottavuuden puute. Näin ’sinisilmäistä’ ja yhtäkkiä äkkijyrkän käännöksen tekevää nuorukaista ei kai sentään nykynuorissa ole”, kirjoitti Jukka Martinkari Turun Sanomissa vuonna 1960 (lähde: Elonet)

Ohjelmaopas tarjoaa tv-ohjelmien tiedot maksuttomilta kanavilta..

Alla pätkä elokuvasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone