Tänään TV:ssä kotimainen leffaharvinaisuus – oli 42 vuotta esityskiellossa

Aktivistit

TV1:llä tänään esitettävä historiallinen elokuva Aktivistit kertoo kohti itsenäisyyttään ponnistelevasta Suomesta sortovuosina 1899 – 1916. Elokuvassa Jussi Virta (Kullervo Kalske) johtaa aktivistiryhmää, joka turvautuu Saksan apuun päästäkseen ”irti ryssästä”.

Aktivistien ensi-ilta oli vuonna 1939 ja sitä esitettiin 12 paikkakunnalla runsaspäisen yleisön edessä. Elokuva myytiin yhdeksään maahan.

Elokuva joutui heti sotien jälkeen 1944 esityskieltoon, josta se vapautui vasta 1986. Välissä elokuva esitettiin erikoisluvalla Elokuva-arkistossa vuonna 1959 – tosin lyhennettynä versiona. Tv:ssä elokuva on esitetty heinäkuussa 1991.

jatkuu..

Aktivistit sai ilmestyessään pääosiassa kehuja.

”Tätä historiallisesti jännittävää taustaa vastaanovat herrat Ilmari Unho ja Risto Orko sommitelleet sangen romanttisen ja myöskin vielä jännittävämmän tapahtumien nopeasti vaihtuvan sarjan, jonka koossapitävänä lankana on jääkäriaate ja se palava innostus, jolla sitä ajettiin vaikeuksista ja vaaroista välittämättä”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko John E. Zidbäck (lähde: Elonet)

Katso ohjelmatiedot Ohjelmaoppaasta.

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone