Tänään TV:ssä kotimainen kulttielokuva – ”seksuaalinen nuorisokuvaus aiheutti myös paheksuntaa”

(1966) Neljän helsinkiläisnuoren telttaretki maaseudulle on jokaiselle muutoksen ja kasvun matka. Pääosissa Kristiina Halkola, Pekka Autiovuori, Kirsti Wallasvaara ja Eero Melasniemi. Ohjaus Mikko Niskanen. HD. Kuvassa Santtu (Eero Melasniemi) ja
Riitta
(Kristiina Halkola).
Yle Kuvapalvelu

Käpy selän alla (K12)

Mikko Niskasen vuonna 1966 ohjaamassa elokuvassa itseään etsivät kaupunkilaisnuoret matkustavat maalle kesällä ja antautuvat nuoruuden kiiman vietäviksi telttaretkellä. Tapahtumat ajoittuvat 60-luvulle seksuaalisen vallankumouksen kuumaan sykkeeseen.
Nuorta nelikkoa näyttelevät Kristiina Halkola, Pekka Autiovuori, Kirsti Wallasvaara ja Eero Melasniemi.
Elokuva kuvattiin kolmessa viikossa Puulavedellä. Se sai kuusi Jussi-palkintoa. Osa dialogia ja kohtauksia on näyttelijöiden itsensä improvisoimia. Koko kuvausryhmä asui vanhassa kansakoulussa, ja usein seuraavan päivän kuvaukset suunniteltiin iltaisin porukalla.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
kapy_selan_alla
Elokuvassa voi nähdä yhteiskunnallisia heijastumia.
”Käpy selän alla paljastaa jotakin hyvin olennaista yhteiskuntarakenteen muutokseen liittyneestä henkisestä tyhjyydestä ja epävarmuudesta”, totesi Turun Sanomien kriitikko Tapani Maskula.
”Rennolla otteella kuvattuun elokuvaan tarttui aitoa nuoruuden kipinöintiä, joka ei ole vuosien saatossa vanhentunut: nuoret ovat nuoria uudellakin vuosituhannella, ja kasvuun liittyy samojen perustunteiden kelaamista ja minuuden etsintää. Vanhemman sukupolven keskuudessa elokuvan roisi ja seksuaalinen nuorisokuvaus aiheutti paheksuntaa, varsinkin vuonna 1970 kun se esitettiin ensi kerran televisiossa. Elokuvaa pidettiin lähes pornografisen rohkeana ja röyhkeänä”, kirjoitetaan puolestaan Ylen sivuilla.
Käpy selän alla oli suuri yleisömenestys. Katsojia kertyi kaikkiaan noin 700 000.
Muutama elokuvassa kuultava kappale on saanut ikivihreän statuksen. Elokuvassa nähdään myös The Creatures -yhtye jonka rumpalina oli Remu Aaltonen ja solistina Kirka Babitzin.
https://www.youtube.com/watch?v=SLEQsGaZjWY
 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone