Tänään TV:ssä kotimainen ”kertakäyttökomedia” – elokuvatarkastamo sensuroi alastontanssin

4366
Ossi Elstelän ohjaama komedia kertoo suomalaisen kauppalaivan Välimeren matkasta, jolle myös laivanomistajan tytär salaa osallistuu. Seikkailujen värittämällä matkalla on mukana myös salaperäinen leskirouva Amanda Saarnila.
Musiikkipitoinen komedia syntyi Aino Pekkarinen viihderomaanin pohjalta. Kriitikot kuvailivat elokuvaa kepeäksi ajanvietteeksi, jolle kansa nauraa ja sillä siisti.
”Tämä on kaikin puolin suositeltavaa ajanvietettä, ja turhaa on ottaa mitään kirjallis-taiteellista asennetta sekä nyrpistää nenäänsä huumorin yksinkertaiselle laadulle. Sitä vuotaa runsaasti koko ajan, samoin kuin reippaita merimieslaulujakin”, Uuden Suomen kriitikko kirjoitti (lähde Elonet)
Vuonna 1973 Katso-lehden Leo Nordberg totesi, että elokuva ”on kevyintä kotimaista tuotantoa – kertakäyttöelokuvaa, jolle vuodet tuskin ovat olleet erityisen ystävällisiä”.
Kuvauksessa käytetty S/S Aldebaran oli yksi aluksista, joka kesällä 1944 rahtasivat Rippentrop-sopimukseen sisältynyttä Saksan sotamateriaaliapua Suomeen.
Elokuvassa laiva kulki”Välimerta”, mutta kuvaukset tehtiin Suomenlahdella. Eräässä kohtauksessa nähdään horisontissa Helsingin Suurkirkko ja Hylkysaari.

Ilman senruuriakaan ei selvitty. Elokuvatarkastamo poisti elokuvasta aleksandrialaiseen kahvila Kleopatraan sijoitetun alastontanssikohtauksen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone