Tänään TV:ssä kotimainen draamaelokuva, jonka pituus ja dokumenttiosuus herättivät hämmennystä

Rakastin sinua, Hilde – Yle TV1 maanantaina 8.03. klo 13:15

TV1 esittää maanantaina vuonna 1954 valmistuneen melodraaman hienostonaiseksi kasvatetusta Hildestä ja hänen kilpakosijoistaan, jotka muuttavat maalta kaupunkiin hänen perässään.

Elokuva esitteli yleisölle uuden kaunottaren, kesällä 1953 Suomen Neidoksi valitun Teija Sopasen. Hänellä oli keskeinen rooli myös elokuvisa Niskavuoren naiset ja Nuori Mylläri.

Sopanen toimi myöhemmin Ylen toimittajana ja suosittuna televisiokuuluttajana vuosina 1957–1974. Hän sai kaikkiaan kymmenen Telvis-pystiä. Myöhemmin hän työskenteli aikauslehtien toimittajana. Hän kuoli vuonna 2011 vaikeaan sairauteen 78-vuotiaana.

Toinen naispääosan esittäjä Eija Karipää oli ohjaaja Veikko Itkosen vaimo. Elokuvan miespääosassa on Matti Oravisto, jonka kanssa Sopanen oli naimisissa 1954–1964.

Elokuva sisältää harvinaisen dokumentaarisen jakson Helsingin yöelämästä. Lisäksi hieman yli tunnin pituus herätti hämmennystä. Monet kriitikot pitivät lyhyttä mittaa etuna.

”…elokuva etenee erittäin nopeasti, joka on piristävää katseltavaa, sillä usein vanhoilla kotimaisilla filmeillä on tapana venähtää ylipitkiksi”, näki Elokuvauutiset-sivuston kriitikko.

”Rakastin sinua, Hilde saattaa vaikuttaa kymmeneen kertaan nähdyltä heinälatoromantiikkaa pursuavalta kolmiodraamalta, mutta se ei onneksi ole sitä. Normaalia synkempi tarina ja ihmiskuvaus eivät kuitenkaan vaadi synkistelyyn vajoamista, josta myös on annettava plussaa elokuvalle. Sen sanoma ja opetus eivät välttämättä viehätä kaikkia, varsinkaan porvareita, mutta hidasälyinen sellainen niitä tuskin huomaisikaan.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone