Tänään TV:ssä kotimainen draama, jonka ikoninen lapsitähti kuoli ”hämärissä olosuhteissa”

(Suomi 1957, 88 ') O: Jorma Nortimo. N: Riitta Hämäläinen, Siiri Angerkoski, Elsa Turakainen, Sirkka-Liisa Wilén. Mika Waltarin tarinaan perustuva elokuva orvon karjalaistytön vaiheista evakkomatkalla Helsinkiin. Mv. Kuvassa Ilona Tarvainen (Riitta
Hämäläinen).
Kuva: Oy Suomen Filmiteollisuus (SF) / Yle Kuvapalvelu

Pikku Ilona ja hänen karitsansa –

TV1:n päiväleffana nähdään keskiviikkona vuonna 1957 valmistunut kotimainen mustavalkoinen elokuva, joka perustuu Mika Waltarin käsikirjoitukseen. Elokuva kertoo orvon karjalaistytön vaiheista evakkomatkalla Helsinkiin

Sodan jalkoihin jäänyttä Ilona-tyttöä näytteli Savon satutytöksi kutsuttu Riitta Hämäläinen. Häntä on kutsuttu myös Suomen Shirley Templeksi amerikkalaisen lapsitähti-ikonin mukaan.

Pieni luutatyttö -elokuvan jälkeen hän vetäytyi valkokankailta. Hän meni 21-vuotiaana naimisiin liikemies Jerry Lebbingin kanssa. Hämäläinen kuoli Alankomaissa vuonna 1979 vain 33-vuotiaana. Hänen kuolinsyytä ei saatu selville.

Elokuvahistorioitsija Kari Uusitalo kirjoitti suomalaisenelokuvanfestivaali.fi -sivustolla, että Hämäläinen kuoli jossain määrin hämärissä olosuhteissa.Pieni luutatyttö -elokuvan aihe saatiin tiettävästi tositapauksesta Tampereelta: isä lähetti pikkupoikansa myymään luutia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen…

Pikku Ilona ja hänen karitsansa suunnattiin myös lapsiyleisölle. Ensimmäisessä päätöksessään Valtion elokuvatarkastamo määräsi kuitenkin sen kielletyksi alle 8-vuotiailta.  Ikärajaa alennettiin, kun elokuvan alusta poistettiin äidin kuoleman esittävä jakso. Tästä johtuen elokuvassa on pieni hyppy, kun aiemmissa kuvissa nähtiin äidin juoksevan pihaan ja räjähdyksen.

Pikku Ilona ja hänen karitsansa -elokuvan kuvaukset  lykkääntyivät 15 vuodella jatkosodan takia.
Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton, mutta Hämäläisen roolityö herätti ihastelua.
”Pikkuinen Riitta Hämäläinen tulee epäilemättä saamaan liikkeelle ainakin oman ikäpolvensa eikä hän ’näyttelijänä’ tuota pettymystä aikuisellekaan katsojalle. Hän on reipas ja pirteä, luonnollinen lapsi, mieluisa katsella”, kirjoitti Kalevan kriitikko aikalaiskritiikissään.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone