Tänään TV:ssä kiihkeä kotimainen intohimodraama – herätti kiivasta keskustelua

Ylijäämänainen – Yle TV1 Perjantaina 22.01. klo 13:15

Keskiviikkona TV1:llä nähtävä Roland af Hällströmin vuonna 1951 ohjaama draamaelokuva Ylijäämänainen kertoo Stockmannin kassaneidistä Laurasta (Asta Backman) ja hänen nuoruuden rakastetustaan Lennartista (Tauno Palo).

Entiset rakastavaiset tapaavat toisensa sattumalta vuosia Toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Laura on jo tottunut yksineloon ja kyllästynyt olemaan esimiehensä liehittelyn kohteena. Lennartin yllättävä paluu sekoittaa hänen arkensa. Seuraa kiihkeä intohimodraama ja moraalista pohdintaa naisen oikeudesta toimia yhteiskunnassa miesten lailla.

Elokuvan taustalla on maailmansodan jälkeinen tilanne, jossa useat naiset jäivät leskiksi ja heidän asemansa yhteiskunnassa muuttui. Kiihkeän intohimodraaman yleisömenestys oli huono.

Elokuva herätti kuitenkin pohdintaa naisen asemasta ja moraalisesta vapaudesta tehdä ja menetellä samoin kuin mieskin

Ylen mukaan aikalaisarvioissa aihetta yleisesti kiitettiin, mutta aivan terävimpien kommenttien mukaan asiasta ei sittenkään oikein saatu otetta.

”Uudella Fennadalla on lupaavan naseva nimi, mutta pettymys on sitä suurempi, kun nimen tarkoittamaa aihetta ei ole Talven käsikirjoituksessa kehitelty lainkaan nasevasti.”

Elokuva kuvattiin Helsingissä, muun muassa Linnunlaulun, Malmin lentoaseman alueella sekä Stockmannin tavararalossa.

Ylijäämänaisen pääosa oli Asta Backmanin ensimmäinen suuri elokuvarooli. Aikaisemmin hän oli esiintynyt pienessä osassa elokuvassa Synnin jäljet (1946).

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone