Tänään TV:ssä kehuttu rikoselokuva tosielämän huumepohatasta – vei tuomiolle valtaosan New Yorkin huumepoliiseista

Maineikkaan ohjaajan Ridley Scottin ohjaama American Gangster on tositapahtumiin pohjautuva gangsterielokuva 1970-luvun huumepohatasta Frank Lucasista (s.1930).
Kun Lucas jäi kiinni vuonna 1975 huumeiden salakuljettamisesta Aasiasta ja jälleenmyymisestä Yhdysvalloissa, hän suostui yhteistyöhön. Paljastusten seurauksena hän vei mukanaan tuomiolle valtaosan koko New Yorkin huumepoliiseista. Myös useat poliitikot joutuivat oikeuteen.
Lucasia esittää Denzel Washington. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Russel Crowe, Josh Brolin ja Cuba Gooding Jr.
Kun Lucas jäi kiinni huumeiden salakuljettamisesta Aasiasta ja jälleenmyymisestä Yhdysvalloissa, hän vei mukanaan tuomiolle valtaosan koko New Yorkin huumepoliiseista. ’
Juttu jatkuu…
 
American Gangster sai pääosin hyviä arvosteluja elokuvakriitikoilta.
Film-o-holic-sivuston kriitikon mukaan American Gangster on tietoisen suoraviivainen rikoselokuva, jonka estetiikka on tarkkaan ammennettu 1970- ja 80-luvun rikoselokuvista.
Järjestäytyneen rikollisuuden kuvauksena se kuitenkin taitavasti välttää rakentamasta Kummisedän tai Suuren gangsterisodan kaltaista eeppistä suurkertomusta. Ahtaisiin kuvioihin tarkkaan rajattu elokuva on enemmänkin Kovaotteisten miesten jälkeläisiä.
Mitään uutta American Gangster ei rikoselokuvaan tuo, mutta kykenee perusasetelmillaankin toimimaan kohtalaisen hyvin.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone