Tänään TV:ssä: Kauhun kiistelty mestariteos oli tuhota ohjaajan uran – katsojia järkyttänyt elokuva kielettiin myös Suomessa

Pelon kasvot (Peeping Tom) (K16) – Yle Teema torstaina 15.10. klo 21:00

Kauhuelokuvan ikuisesti kiistelty mestariteos Pelon kasvot (Peeping Tom) nuoresta miehestä, joka elokuvaajan urasta haaveillessaan filmaa omat rikoksensa. Hän murhaa naisia ja kuvaa heidän viimeiset hetkensä kaitafilmille.

Elokuva sai niin murskaavan vastaanoton, että se käytännössä päätti ohjaaja Michael Powellin uran.

Pelon kasvot jäi myös Suomen ennakkosensuurin kynsiin ja se kiellettiin kokonaan vuonna 1960. Elokuvan esittäminen sallittiin vasta 1981 Suomen elokuva-arkistossa.

Mesta.netin kriitikon J.K. Silvennoisen mielestä elokuva on kestänyt aikaa hämmästyttävän hyvin. Silvennoisen mukaan Powellin uraauurtava kauhuelokuva muodostaa kiinnostavan parin hänen maanmiehensä Alfred Hitchcockin ohjaaman, samana vuonna ensi-iltaan tulleen Psykon kanssa.

Mutta siinä missä Psykosta muodostui välitön menestys, tyrmättiin Peeping Tom tavalla, joka oli tuhota Powellin uran; laajempi levitys ja asema modernin kauhun merkkiteoksena seurasivat vasta parikymmentä vuotta myöhemmin.

Henkisesti sairaan ”dokumentaristin” (Karl Boehm) pyrkimys tallentaa uhrinsa kauhu juuri ennen kuolemaa tutkii katseen ja vallan suhdetta tavalla, joka alleviivaa myös katsojan roolia tirkistelijänä. Aikalaisyleisöä järkyttänyt subjektiivisen käsivarakameran tuottama ”murhaajan katse” on sittemmin latistunut tusina-slashereiden myötä kliseeksi.

Pelon kasvot on saanut vuosikymmenten saatossa arvostusta. British Film Instituten asiantuntijat äänestivät sen vuonna 1999 yhdeksi kaikkien aikojen sadan parjaan brittielokuvan joukkoon. Katso traileri alta.

Kuva: Studiocanal / Yle Kuvapalvelu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone