Tänään TV:ssä kauhuelokuvan klassikko – ”psykologinen kauhu puree vielä puolen vuosisadankin jälkeen”

Kauhuklassikossa nuorikon elämä uudessa kodissa kummallisine naapureineen tuottaa outoja yllätyksiä, jotka alkavat muuttua unenomaiseksi mutta todeksi painajaiseksi. Pääosissa Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon ja Ralph Bellamy. Ohjaus Roman
Polanski. Musiikki Krzysztof Komeda. (Rosemary's Baby, USA 1968) HD.
Kuvassa Rosemary Woodhouse (Mia Farrow).
Kuva: Paramount Pictures / Yle Kuvapalvelu
Vuoden 1968 kauhuklassikossa nuorikon elämä uudessa kodissa kummallisine naapureineen tuottaa outoja yllätyksiä, jotka alkavat muuttua unenomaiseksi mutta todeksi painajaiseksi.

Roman Polanskin ohjaama Rosemaryn painajainen oli suuri menestys kaikilla mittareilla. Siitä tuli kauhuelokuvan rajapyykki, ja se toimi useiden elokuvien kuten Manaajan (1973) ja Ennustuksen (1976) esikuvana.

Elokuva on valittu Yhdys­valtojen kongressin kirjaston National Film Registryyn ”kansallisesti merkittävänä elokuvana”. Pääosissa ovat Mia Farrow ja John Cassavetes.

Antti Lähde kirjoittaa Ylen sivuilla, että Rosemaryn painajaisen psykologinen kauhu puree vielä puolen vuosisadankin jälkeen.

Polanski pakottaa katsojan Mia Farrow’n esittämän päähenkilön nahkoihin, pakokauhun, painajaisten ja paranoian muovaamaan täydelliseen yksinäisyyteen. Varsinaisista kauheuksista yleisö ei aisti kuin välähdyksiä, karvaisen käsiparin siellä, pahaenteisen loitsun täällä. Mielikuvitus tehköön tepposet.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone