Tänään TV:ssä karmiva jännäri – ”Kulttimaineen saanut leffa toimi Likaisen Harryn esikuvana”

(The Sniper, USA 1952) Realistinen jännärihelmi ja Likaisen Harryn edeltäjä, kuvaus poliiseista, jotka San Franciscossa jäljittävät uhrejaan sattumanvaraisesti valitsevaa sala-ampujaa. O: Edward Dmytryk. HD. Kuvassa Eddie Miller (Arthur Franz).
Kuva: COLGEMS PRODUCTIONS LTD / Yle Kuvapalvelu
Vuonna 1951 valmistunut realistinen jännärihelmi on kuvaus poliiseista, jotka San Franciscossa jäljittävät uhrejaan sattumanvaraisesti jahtaava sala-ampujaa.
Poliisit yrittävät vartioida korkeiden talojen kattoja samalla kun rikosetsivät yrittävät paljastaa miehen henkilöllisyyden. Yleisön ja päättäjien kritiikki kasvaa kun murhat vain jatkuvat.
Edward Dmytrykin ohjaamassa Sala-ampujassa ja myöhemmin ilmestyneessä Likaisessa Harryssa on yhtäläisyyksiä.

Likainen Harry? Ei, vaan lähes tarkalleen 20 vuotta varhaisempi, kulttimaineen saavuttanut Edward Dmytrykin ohjaama rikosjännäri Sala-ampuja (The Sniper, 1952). Sitä kuvattiin realismin lisäämiseksi San Franciscon oikeilla kaduilla ja nuo tutut kaupunkinäkymät lisäävät elokuvan yhtäläisyyksiä huomattavasti tunnetumpaan Likaiseen Harryyn, Ylen esittelytekstissa todetaan.

KAVIn sivuilla todetaan, että Sala-ampujalla on muutamia kiintoisia yhtymäkohtia myös Elia Kazanin elokuvaan Pakokauhun vallassa (1950), joka sekin perustui Edna ja Edward Anhaltin tosiperäiseen tarinaan.

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone