Tänään TV:ssä kuudenneksi katsotuin suomalaiselokuva teattereissa – ”vain alaston mies, sauna ja kesäinen järvi puuttuvat”

siltalan pehtoori

Siltalan pehtoori – TV1

Risto Orkon ohjaama elokuva kertoo Siltalan kartanon uudesta pehtoorista Paulista (Jalmari Rinne), joka kiristää herrasväen ja kartanon leskirouva Lilli Lindin hermoja.

Leskien roolissa nähdään 1930-luvun valovoimaisin näyttelijätär Hanna Taini(1911-1996), jolle rooli olo yksi ikimuistoisimmista.

Kartanoromantiikkaa tarjoava elokuva ilmestyi vuonna 1934. Siitä tuli ensimmäinen miljoonan katsojan ylittänyt kotimainen elokuva. Lisäksi Siltalan pehtoori oli ensimmäinen suomalainen elokuva, jota varten tehtiin traileri.

Suomen elokuvasäätiön tilastoissa Siltalan pehtoori on Suomen kaikkien aikojen kuudenneksi katsotuin kotimainen elokuva elokuvateattereissa. Sen edelle menevät molemmat Tuntemattomat sotilaat, Täällä pohjantähden alla, Kulkurin valssi ja Juurakon Hulda.

Siltalan pehtoori kuvattiin kesällä ja syksyllä 1934 Lohjalla Laakspohjan kartanossa. Kuvauksia viivästytti sateinen kesä.

Elokuva keräsi ylistäviä arvioita aikalaiskriitikoita, mutta myöhemmissä arvioissa kritiikki on ärhäkämpää.

”Se on lopullisesti nostanut esille suomalaisen filmiohjaajan, se tuo kankaalle kaksi luonnekoomikkoa, jotka varmasti tulevissa elokuvissa jatkavat voittokulkuaan, ja se näyttää, että maassa on ainakin kaksi nuorta näyttelijätärtä, jotka kaikin puolin kykenevät kantamaan filmien päärooleja.” (Sosiaalidemokraatti-lehti)

 

”Siltalan pehtoori on tahaton parodia aikansa kotimaisesta elokuvasta typerän ja ohuen juonensa, huonojen näyttelijöidensä, irrallisten laulunumeroidensa ja heinälatoromantiikkansa kanssa – vain alaston mies, sauna ja kesäinen järvi puuttuvat.” (Elokuva-uutiset)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone