Tänään TV:ssä: Isänmaallinen elokuva aiheutti hämmennystä – ”ryssittelyä” ja sotapaatosta poistettiin

kartanon naiset

Kartanon naiset – TV1

TV1:llä tortaina esitettävä Kartanon naiset kertoo ”Barbista”, joka ei sukuvihan takia pääse naimisiin rakastamansa miehen kanssa. Pääosissa ovat Hilkka Helinä, Salli Karuna ja Joel Rinne.

Vuonna 1944 valmistuneen elokuvan kuvaukset aloitettiin aloitettiin jatkosodan loppuvaiheessa ja ne päättyivät välirauhan aikana. Elokuva perustuu Gund von Numers-Snellmanin romaaniin Kvinnorna på Larsvik.

Käsikirjoitukseen sisältyi aitoa kuvamateriaalia Karjalan evakuoinnista, mutta se jätettiin pois lopullisesta versiosta. Myös ryssä-sanat päätettiin jättää pois, jotta elokuva ei herättäisi suuttumusta Neuvostoliitossa.

Kartanon naisten menestys elokuvateattereissa oli vuoden 1944 neljänneksi paras. Televisiossa elokuva esitettiin ensimmäisen vuonna 1991.

Juttu jatkuu…

Kuten useissa sodan aikaisessa suomalaiselokuvissa, myös  Kartanon naisissa on runsaasti isänmaallista paatosta. Paljolti siksi elokuva sai ristiriitaisen ja hämmentyneen vastaanoton, mutta näyttelijäsuoritusten hyvyydestä olitiin yhtä mieltä.

Aamulehden kriitikon mukaan ”filmin aatepohja on aito ja tosi ja parhaimmissa kohdissaan sen paatos nousee komeasti ja vaikuttavasti talvisodan hengessä.”

Sosiaalidemokraatti-lehden kriitikko ei pitänyt siitä, että draamaa tehtiin rikkaiden elämästä.

”Mikäli nämä kartanomiljöössä liikkuvat rikkaat naiset nyt herättävät meissä vastakaikua. Jos elokuvan tarkoituksena on kuvata suomalaisen naisen osuutta taisteluissamme, niin miksi valitaan kohteeksi juuri nämä suuren kartanon rikkaat naiset? He eivät ole kiinnostavia, eikä heidän uhrinsa tunnu miltään, sillä me kaikki tiedämme, että he ovat antaneet paljostaan, silloin kun sadat ja sadat maamme vähäosaisemman kansanryhmän naiset ovat uhranneet kaikkensa kärsien samalla puutetta, jopa nälkääkin.”

Elokuvaa kuvattiin Kirkkonummella ja Larsvikin kartanoa esitti Oitbackan kartano.

Katso ohjelmaoppaasta tiedot päivän muista tv-ohjelmista!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone