Tänään TV:ssä hurja kotimainen draamaelokuva – ”liian raju perheen pienimmille”

Pimeänpirtin hävitys

Pimeänpirtin hävitys – TV1

TV1 esittää maananantaina Maila Talvion romaaniin perustuvan elokuvan Pimeänpirtin hävitys, joka sijoittuu 1800-luvun köyhiin torppariaikoihin.
Elokuvan tarina on hurja.
Tauno Palon esittämä kartanon poika Otto viettelee palvelijattarena olevan orpotytön ”Hannin”(Irma Seikkula) ja lähettää tämän sitten emännäksi Pimeänpirtin torppaan. Vuosien kuluttua Otto alkaa himoita nuorta Hannia tietämättä, että tämä on Lenin ja hänen tyttärensä. Otto raiskaa Hannin. Myöhemmin tytöstä tulee kaupungin syntisen bordellin viettelijätär, joka syöksee miehiä turmioon.
Syystäkin elokuvan ikäsuositus on K-15, ja se joutui myös elokuvatarkastamon syyniin. Tarkastamo poisti elokuvasta kohdan, jossa vaari puukottaa Hannin kuoliaaksi. Samalla vaarin repliikit poistuivat elokuvasta.

Elokuvan hurja tarina on myös toteutettu hurjalla dramaattisuudella, ja vaikka elokuvatarkastamo aikoinaan poistikin siitä yhden puukotuskohtauksen, on se silti liian raivopäistä katsottavaa perheen pienimmille”, elokuvaa ruoditaan Ylen sivuilla.

Monet kriitikot ihastelivat etenkin Toini Aaltosen käsikirjoituksen tiiviyttä. Muutoin vastaanotto hämmentynyt ja ristiriitainen.

Juttu jatkuu..

”Vakavan ja harkitun taiteellisen pyrkimyksen tulos elokuva epäilemättä on”, kirjoitti Juha Nevalainen lta-Sanomissa

”Siitä nähdään monia, paljonpuhuvia kuvia. Muutamaa kohtausta lukuunottamatta on vauhti herpaantumaton ja tapausten kulku on tehoisasti ja kiintoisasti hallittua. Mutta samalla kun tämä ansiopuoli todetaan, on sanottava, että elokuvan luomistyössä on kuitenkin jotakin hermostuttavan epätasaista. Suuri, arkaluontoinen ja väkevästi julistuksenomainen aihe olisi sitä filmiasuun muutettaessa vaatinut ehdottomasti miedontamista.”

Lhde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone