Tänään TV:ssä huippuelokuva sodan hirvittävimmistä seurauksista – veijarimainen leffa perustuu vuoden 2013 bestselleriin

Näkemiin taivaassa (K16) – Yle Teema keskiviikkona 20.01. klo 22:00

Ranskalainen sodankatkuinen veijaritarina perustuu ranskalaiskirjailija Pierre Lemaitren 2013 julkaistuun samannimiseen historialliseen romaaniin

Vuonna 2017 ensi-iltansa saanut elokuva sijoittuu ensimmäisen maailmansodan viimeisiin vaiheisiin ja jälkeiseen aikaan, jolloin pelkästään vainajien kuljettaminen kotiseudun multiin on valtava urakka.

Tarina kertoo kahden miehen suunnittelemasta huijauksesta ja kostosta. Selvitäkseen vammautumisesta ja köyhyydestä Edouard ja Albert keksivät juonen ja maksavat potut pottuina inhoamalleen luutnantti Pradellelle.

Elokuva oli odotettu tapaus, sillä Näkemiin taivaassa romaani (Minerva 2014) sai Goncourt-palkinnon, joka on Ranskan arvostetuin kirjallisuuspalkinto.

Näkemiin taivaassa ei ollut taloudellinen menestys, sillä 23 miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva tuotti 15 miljoonaa dollaria.

Sen sijaan elokuva sai kriitikoilta kiitosta ja myös useita palkintoja, muun muassa viisi ”Ranskan Oscaria” eli César-palkintoa.

”Tyylikkäällä ja visuaalisesti vaikuttavalla tavalla Näkemiin taivaassa kiinnittää huomiota yhteen sodan hirvittävimmistä seurauksista: sen keskeinen henkilö on kirjaimellisesti kasvonsa menettänyt Edouard (Nahuel Pérez Biscayart), joka kuitenkin on taiteilija, eikä hän siksi tyydy lääkärien hänelle tarjoamiin karmiviin proteeseihin vaan sen sijaan luo itselleen lukemattoman määrän mitä mielikuvituksellisimpia uusia kasvoja”, kirjoittaa Ylen arvostelija elokuvasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone