Tänään TV:ssä historiallinen suomalaiselokuva – myöhemmät versiot kohauttivat alastonkohtauksillaan

aataminen asussa

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin – TV1

Torstaina nähdään Yle TV1:n iltapäiväohjelmistossa  Jaakko Korhosen ohjaama ja Agapetuksen romaaniin perustuva komedia Aatamin puvussa ja vähän Eevankin.

Vuonna 1931 valmistunut elokuva on Suomen ensimmäinen äänielokuva, jossa tosin on vain muutama vuorosana ja lauluesitys. Elokuvasta suunniteltiin alunperin mykkää filmiä.

Elokuvassa lomalaiset Himanen  ja luutnantti Kehkonen tarjoutuvat kuljettamaan veneellään asemapäällikkö Viirimäen järven yli kylään. Kommellusten kautta lomalaiset menettävät vaatteensa ja törmäävät vankikarkuri Vikströmiin.

aatamin puvussa ja vähän eevankin 1971

Saman romaanin pohjalta on tehty myöhemmin kolme muutakin elokuvaa, vuosina 1940, 1959 ja 1971.

Vuonna 1940 ilmestynyt, Ossi Elstelän ohjaama elokuva herätti suuren kohun. Nimensä mukaisesti elokuvan juoneen liittyy alastomuus. Kuvaushetkellä 20-vuotiaan näyttelijättären Sirkka Sipilän voimistelu alastomana herätti kohua. Sipilän yöllinen voimistelujakso edusti suomalaisen elokuvan siihen asti rohkeinta naispuolista alastomuutta.

Myöskään vuonna 1971 tehty, Matti Kassilan ohjaama elokuva ei tehnyt poikkeusta: nakuvartaloja on esillä yllin kyllin ja kohu oli valmis.

Tänään nähtävälle elokuvalla oltiin aikalaisarvioissa melko suosiollisia.

Agapetuksen harmittoman veikeästä hyväntuulisuudesta on paljon säilynyt filmissä, ja mehevät tekstit tehostavat juonikommelluksien hauskuutta. Jaakko Korhosen ohjaajadebyyttiä on pidettävä erittäin lupaavana”, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone