Tänään TV:ssä: Halvalla tehty suomalaiskomedia oli yleisömenestys – osa kriitikoista ei vaivautunut arvostelemaan

lännen lokarin veli

Lännen lokarin veli

Juhannusaaton iltaan voi valmistautua katsomalla iltapäivällä Jorma Nortimon ohjaaman ja Reino Helismaan käsikirjoittaman” rillumarei”-elokuvan Lännen lokarin veli vuodelta 1952.

Elokuvassa Amerikassa hiilikaivoksilla työskennellyt Esa Kulomaa (Esa Pakarinen) palaa työtoverinsa Jaska Mäen (Henry Theel) kanssa koti-Suomeen.Yhdessä he ryhtyvät pelastamaan Kulomaan kotitaloa.

Lännen lokarin veli on ainoa kotimainen elokuva, jossa komeaääninen laulaja Henry Theel ja luonnonlahjakas koomikko Esa Pakarinen esiintyvät yhdessä. Esa Pakarinen oli aikaisemmin nähty valkokankaalla vuotta aiemmin elokuvassa Rovaniemen markkinoilla.

Elokuva tehtiin minibudjetilla, mutta sen yleisömenestys oli vuoden 1952 keskiarvoa huomattavasti parempi.

Lännenlokarin veli oli rillumarei-elokuvan prototyyppi, jota kriitikkokunta ei voinut sietää.

Elonet-sivuston mukaan osa kriitikoista ei vaivautunut edes käsittelemään elokuvaa lainkaan. Suomen Sosiaalidemokraattilehden arvostelija antoi palaa sydämensä kyllyydestä.

”Sillä totuus on, että Lännen lokarin veli on vielä surkeampi sepite kuin Rovaniemen markkinoilla, vaikka teknillinen taso tällä kertaa onkin siedettävä. Olemme tottuneet odottamaan suomalaiselta elokuvalta miltei mitä tahansa, mutta se tapa, millä Lännen lokarin veljessä vedotaan kansallisuudentajuntaamme ja eräisiin muihin sisäisimpiin tuntoihimme, ylittää mauttomuudessaan, loukkaavassa häikäilemättömuudessään, törkeydessään, häpeämättömyydessään kaikki odotukset”, hän kirjoitti.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone