Tänään TV:ssä Etelä-Pohjanmaalle sijoittuva draama – näyttelijä loukkaantui tappelukohtauksessa

Lakeuksien lukko – Yle TV1 Torstaina 2.07. klo 13:15

TV1 esittää tänään Artturi Leinosen romaaniin perustuvan elokuvan 1850-luvun Etelä-Pohjanmaalta, missä patruuna ja maatalon isäntä joutuvat maariitoihin.

Elokuvan päähenkilö Tuomas Kantola (Aku Korhonen) on kylän ainoa talonpoika, joka ei myy maitaan patruunalle (Sven Relander).

Seurauksena on kiivaita riitoja, joita kuvatessa sattui ikävä loukkaantuminen. Elonetin mukaan Matti Oraviston ja Heikki Savolaisen tappelukohtausta kuvattaessa Oravisto heitti Savolaisen maahan niin rajusti, että Savolaiselta katkesi jalka.

Elokuva sai tunnustusta kriitikoilta.

”Artturi Leinosen kuvaus viime vuosisadan Pohjanmaalta… on elokuvana jykevä, mutta näkyvästi asetelmallinen talonpoikaistarina”, aloitti Juha Nevalainen (Ilta-Sanomat 27.1.1951).

Elokuvauutiset.fi -sivusto ruoti elokuvaa niin ikään positiivisesti vuonna 2011 julkaistussa arviossaan.

Lakeuksien lukossa uuden sukupolven nouseminen vanhan tilalle on melkeinpä pääteemana. Siinä missä Kantolan ja Lohikosken vanhat isännät ovat toistensa verivihollisia, on heidän tyttärensä ja poikansa rakastuneet toisiinsa, vaikka joutuvatkin maksamaan isiensä ”synneistä”.

Kehuista huolimatta elokuvan katsojamäärä jäi ilmestymisvuonna keskimäärää heikommaksi. Elokuva kuvattiin muun muassa Seinäjoella, Kauhavalla ja Lapualla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone