Tänään TV:ssä yksi lähihistorian omaperäisimmistä elokuvista – hurmasi suomalaiskriitikotkin

kyyhkynen-joka
Ruotsalaisen oman tien kulkijan, mestariohjaaja Roy Anderssonin hämmentävä musta kolmiodraama nähdään tänään Yle Teemalla.
Elokuva jakautuu 39 erilliseen kohtaukseen ja kohtaamiseen, joista jokaiseen sisältyy jokin oivallus.
Kaksi kehäraakkia pilailutarvikekauppiasta kohtaa ihmiskohtaloiden kavalkadin. Elokuva on muistutus elämän suurenmoisuudesta ja ihmisen haavoittuvuudesta.
Kaikki elokuvan aidoilta vaikuttavat miljööt on rakennettu studioon. Roy Andersson sanoo elokuvan kommenttiraidalla, että kunkin kohtauksen teon rakennus- ja purkuvaiheineen kestäeen noin kahdesta viikosta kuukauteen.
 
Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien voitti Venetsian Kultaisen leijonan ja se palkittiin parhaana eurooppalaiskomediana Berliinin elokuvajuhlilla.
Elokuva sai kriitikoilta kehuja. Monet suomalaiskriitikot antoivat sille neljä tai viisi tähteä.

Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien on täydellinen nimi tälle arvoitukselliselle elokuvalle. Anderssonin elokuvien ystäville tämä on makoisaa herkkua ja ennakkoluulottomille, uusille katsojille Kyyhkynen voi tarjota kiehtovan erilaisen katsomiskokemuksen. Elämän ja tilanteiden tragikoomisuus naurattaa kyynisempääkin ihmistä” Olli-Matti Oinonen kirjoitti Savon Sanomissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone