Tänään TV:ssä dokumentti 1990-luvun suuresta rocktähdestä – ”huumeiset kotivideot ovat surullisinta katsottavaa”

Cobain: Montage of Heck (K12) – TV5 lauantaina 20.02. klo 18:10

TV5 esittää lauantaina vuonna 2015 valmistuneen dokumentin Kurt Cobainista.

Cobainin luotsaama Nirvana nousi 1990-luvun alussa grunge-kulttuurin aallonharjalle ja samalla yhdeksi rock-historian keskeisistä yhtyeistä.

27-vuotiaana vuonna 1994 henkensä riistäneestä taitelijasta on tehty elokuvia ennenkin, mutta Brett Morgenin ohjaama Cobain: Montage of Heck oli ilmestyessään ainoa virallinen Kurt Cobainista tehty dokumentti.

Oscar-ehdokkaana ollut Morgen työsti dokumentin Cobainin perheen avustamana. Hän sai käyttöönsä Cobainin päiväkirjoja, varhaisia äänikasetteja sekä runsaasti ennen näkemätöntä kotivideo-materiaalia.

Vanhat kaitafilmit ja VHS-tallenteet ovat dokumentin mielenkiintoisinta antia. Dokumentin alussa pikku-Kurt leikkii ja viettää syntymäpäiviä perheensä kanssa, kun taas lopussa Cobain hoitaa oma tyttövauvaansa Frances Beania rankan elämän riuduttamana.

Cobainin perheenjäsenten ja läheisten haastattelut avaavat taitelijan sielunmaisemaa uudella tavalla. Haastateltavat äidistä siskoon ja ex-tyttöystävästä bändikaveriin kertovat kaunistelematta Cobainista ja millaista hänen kanssa oli elää.

”Puhuvien päiden” vastapainona on vauhdikkaita animaatio-osuuksia, joiden pohjana ovat muusikon piirustukset ja päiväkirjamerkinnät. Kerrontaa tehostetaan myös näytellyillä kohtauksilla.

Kokonaisuudessaan dokumentti on surullista katsottavaa. Cobainin lapsuutta varjostivat vanhempien avioero ja vakavat käytöshäiriöt. Teini-ikäisenä hän oli perheen ja suvun hylkimä kauhukakara, jonka kanssa kukaan ei halunnut asua.

Aikuisiällä Cobain kärsi kroonisista vatsakivuista ja masennustiloista. Hän turrutti kipua ja paahaa oloaan heroiinilla.

Dokumentin loppupuolella nähtävät Cobainin ja leski Courtney Loven kuvaamat huumetokkuraiset kotivideot ovat ikävää katsottavaa.

Se oli lopun alkua. Elokuva ei kuitenkaan käsittele tai selittele Cobainin itsemurhaa.

Yli kaksituntinen Cobain: Montage of Heck on onnistunut dokumentti lahjakkaasta, kunnianhimoisesta ja hauraasta taitelijasta.

Sen katsonee vaivatta, vaikka Nirvanan musiikki ei puhuttelisi. Katso traileri alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone