Tänään TV:ssä: Camp-klassikko kuvattiin lähes kokonaan porvoolaisella hiekkamontulla – oli vuoden katsotuin kotimainen

Hirttämättömät – Sub keskiviikkona 5.08. klo 21:00

Keskiviikon Sub-leffa Hirttämättömät kertoo palkkionmetsästäjistä, jotka kokevat saaliinsa ympärillä sekä kovia että nestevajausta.

Vuonna 1971 valmistuneessa elokuvassa Vesa-Matti Loirin esittämä Yksinäinen ratsastaja ja Tonto (Simo Salminen) vangitsevat pahiksen Speedy Gonzalesin (Spede Pasanen).

Elokuva tehtiin erittäin pienellä budjetilla. Se kuvattiin lähes kokonaan Porvoon silloisessa maalaiskunnassa Sondbyn soramontuilla, joka esittää elokuvassa hiekkaerämaata.

Tuottaja Pasanen käytti elokuvaan Suomen elokuvasäätiöltä saamaansa 75 000 markan tuotantolainaa, jonka hän oli saanut värielokuvaan Kauhukakara, joka hänen oli määrä ohjata.

juttu jatkuu

Vuosikymmenten saatossa Hirttämättömät on saavuttanut camp-klassikon maineen luoden pohjaa tuleville Uuno Turhapuro -elokuville. Sama kolmikko – Loiri, Pasanen ja Salminen – nousi legendaariseen maineeseen Uuno-elokuvien myötä.

Turhapurojen tapaan Loiri on Hirttämättömissäkin suvereenin pitelemätön, Pasasella on kaikkitietävän rooli ja Salminen on kolmikon höntti. Salmisen rooli intiaani Tontona jättää absurdiudessaan varjoonsa jopa Charles Bronsonin intiaaniroolit”, kirjoitti Juha Rosenqvist www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi -sivustolla.

Hirttämättömät sai teattereissa vuoden suurimman katsojamäärän. Televisioensi-iltaa seurasi vuonna 1977 yli 2,2 miljoonaa katsojaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone