Tänään TV:ssä alkoholistista kertova kauhuelokuva – ohjaajalegenda katsoi sen sata kertaa ja nimesi ”elämänsä elokuvaksi”

Yle esittää sunnuntaina Ajomies-elokuvan, joka on ruotsalaisen Victor Sjöströmin kuuluisa mykkäkauhuelokuva. Hän sekä ohjasi että näytteli pääosan vuonna 1921 valmistuneessa elokuvassa.

Elokuva kertoo alkoholisoituneesta David Holmista, joka on matkalla tuhoon mutta saa vieraakseen kuolemaa avittavan ajomiehen ja samalla tilaisuuden kaikkien tekojensa seuraukset.

Ohjaajalegenda Ingmar Bergmanin mukaan Ajomies oli eniten häneen vaikuttanut elokuva. Hän ehti omien sanojensa mukaan nähdä Selma Lagerlöfin romaaniin perustuvan elokuvan sata kertaa. Häneltä kysyttiin vuonna 2000, mitä Ajomies on merkinnyt hänelle elokuvaohjaajana, ja Bergman vastasi: ”Voin sanoa, että siinä on kaikki.”

Ajomies on painajaismaisella suoruudella elokuva ajasta. ”Yliluonnolliset”, ”epätodelliset” kuvat nousevat käsinkosketeltavaksi runoudeksi – Sjöström saa oudon aihepiirinsä tuntumaan todelliselta ilman, että tekee siitä mystiikkaa, aivan kuten Dreyer myöhemmin Vampyrinsa tapauksessa, Peter von  Bagh kirjoitti Elokuvan historia -kirjassaan.

Katso päivän tv-ohjelmat ohjelmaoppaasta!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone