Tänään TV:ssä aikansa seksikkäin suomalaiselokuva kertoo liftaritytön ja keski-ikäisen johtajan suhteesta – kuumat alastonkohtaukset sensuroitiin

Kuu on vaarallinen (K12) – TV1 perjantaina 9.10. klo 13:15

Vuonna 1961 valmistunut eroottinen jännityselokuva Kuu on vaarallinen kertoo keski-ikäisen johtajan (Toivo Mäkelä), nuoren liftaritytön ja kiihkeän nuorukaisen (Esko Salminen) välisestä kolmiodraamasta, joka saa yllättävän ja surullisen lopun.

Pääosassa nähdään Liana Kaarina, joka teki elokuvassa läpimurtonsa näyttelijänä. Hän oli kuvausten aikaan 23-vuotias. Elokuvan myötä hänestä tuli aikansa seksi-ikoni.

Kuva: Elonet

Elokuva sisälsi aikanaan todella rohkeita alastonkohtauksia ja monen mielestä liiankin kuumana sykkivää erotiikkaa. Ennen Suomen ensi-iltaa elokuvasta sensuroitiin alastomuutta kaikkiaan 45 sekuntia. Myös traileria lyhennettiin poistamalla siitä ”4 metriä uivan naisen rintakuvaa”.

Elokuvaa mainostettiin ”kuumempana kuin mikään muu suomalaiselokuva.”

Elokuvan yleisömenestys kuului esitysvuoden parhaisiin Suomessa, ja se herätti laajaa kiinnostusta myös ulkomailla. Kuu on vaarallinen saatiinkin kaupaksi kaikkiaan 36 maahan.

Juttu jatkuu…

Menestyksen syynä olivat juurikin runsas erotiikka ja alastonkohtaukset. Elokuva toi tuottajayhtiölleen Suomen Filmiteollisuudelle valuuttatuloja enemmän kuin mikään aiempi elokuva – jopa enemmän kuin Tuntematon sotilas.

Kun televisiossa esitettiin vuonna 1972 sensuroimaton versio, Kuu on vaarallinen sai noin puoli miljoonaa katsojaa-

Runsas alastomuus ja eroottisuus ärsytti monia kriitikoita.

”On aika vaikea uskoa että Toivo Särkkä on ollut täysin tosissaan tehdessään eroottista thrilleriään Kuu on vaarallinen. Kysymyksessä lienee tarkkaan laskelmoitu yritys antaa suomalaiselle (ja etelä-Amerikkalaiselle?) yleisölle oikein kaikkien aikojen annos uskallettua shokkiajanvietettä”, Päivän Sanoma lehti kirjoitti.

Lahde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone