Tänään TV:ssä: Aikansa kuumin näyttelijätär pelasti lattean suomalaiskomedian: ”todellista suloa ja terhakkuutta”

Varaventtiili – TV1

Vuonna 1942 ilmestynyt Varaventtiili kuvattiin jatkosodan puhkeamisen jälkeen Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla. Elokuvassa eletään rauhaa, sota näy eikä kuulu siinä.

Valentin Vaalan ohjaama ja Hilja Valtosen romaaniin perustuva romanttinen komedia kertoo pohjalaiskylään saapuvasta nuoresta opettajasta, jota esittää Lea Joutseno. Opettajatar joutuu kyläläisten silmätikuksi, kun kylän salska lääkäri-poikamies ihastuu häneen.

Elokuvan yleisömenestys oli vuoden 1942 toiseksi paras. Kriitikoiden vastaanotto oli kuitenkin laimeahko.

Naispääosan esittäjän Lea Joutsenon suoritusta kiiteltiin kuitenkin hyväksi. Joutseno edusti aikansa modernia naistyyppiä.

Hän oli Valentin Vaalan luottonäyttelijä. Hän kuului Helena Karan ja Regina Linnanheimon ohella aikansa moderneihin naistähtiin, joilla ei ollut teatteritaustaa.

Joutseno näytteli naispääosan yhdeksässä elokuvassa vuosina 1941–1948.  Uransa loppupuolella hän suomensi muutamia Disney-elokuvia. Yksityiselämässä oli surua, hän jäi kahdesti leskeksi.

Filmin tasoa sensijaan kohotti huomattavasti sankarittaren, Lea Joutsenon, ihastuttavan vapaa ja reipas esiintyminen, millä hän sai Valtosen hieman kaavamaiseen tyttötyyppiin luoduksi todellista suloa ja terhakkuutta” ylisti Helsingin Sanomien kriitikko Pauliina Talaskivi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Sotavuosina tehtiin iloisia elokuvia, ihmiset halusivat nähdä teatterissa muuta kuin arjen kurjuutta. Hyvinä aikoina tehdään masentavia ja synkkiä elokuvia, näin se menee.

Kommentit suljettu.