Tänään TV:ssä aikansa kotimainen kohuelokuva – alastonkohtaukset ja poliitikkojen halventamiset herättivät eripuraa

Riisuminen (K16) – TV2 Tiistaina 26.10. klo 21:55

Lauri Törhösen vuonna 1986 valmistuneessa elokuvassa Riisuminen ministeri (Erkki Saarela) ja hänen nuoruuden rakastettunsa (Eeva Eloranta) kohtaavat yllättäen ja päätyvät viettämään yhdessä kuuman hotelliyön. Vaatteiden lisäksi riisutaan rooleja.

Elokuva perustuu Raija Orasen näytelmään, joka oli jo aiemmin herättänyt paljon huomiota Tampereen työväenteatterissa vuonna 1984.

Jörn Donner osti elokuvan käsikirjoituksen 5000 markalla. Donnerin ja ohjaaja Törhösen käsittelyn jälkeen Oranen irtisanoutui koko elokuvahankkeesta, koska hänen mukaansa valmis elokuva ei enää vastannut hänen tekstiään.

”Poissa on koko ajatus ja henki, inhimillisyys. Jäljellä on pornoa ja selvästi tunnistettavien ministerien halventamista. Siinä halvennetaan myös vieraan maan presidenttiä”, hän kertoi Ilta-Sanomille. (lähde: Elonet)

Näytelmän tapaan elokuva tapahtuu pääasiassa yhdessä hotellihuoneessa yhden yön aikana. Elokuvassa on runsaasti alastonkohtauksia, joista osa katsojista pahoitti mielensä.

Riisuminen kuvattiin parissa viikossa marraskuussa 1985. Törhönen kertoi Keskisuomalaiselle, että ”kohtaukset kuvattiin kronologisessa järjestyksessä, ja ne valmistuivat kuin ensi-ilta näyttämölle”.

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone