Tänään TV:ssä aikansa huikein suomalaiselokuva – pyrotekniikka ja erikoistehosteet ennenäkemättömiä

(1989) Antti Tuurin romaaniin perustuva suurelokuva lakeuden miesten taistelusta Taipaleenjoella monikymmenkertaista vihollista vastaan. N: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka. O: Pekka Parikka. HD. Kuvassa sotamies Martti Hakala (Taneli
Mäkelä).
Yle Kuvapalvelu

Kino Suomi: Talvisota – Yle Teema Fem Tiistai 12.12. klo 21:55

Pekka Parikan ohjaama ja Marko Röhrin tuottama sotaelokuva perustuu Antti Tuurin samannimiseen, sotaveteraanien haastatteluille ja arkistoaineistolle rakentuvaan romaaniin. Se kertoo lakeuden miesten taistelusta Taipaleenjoella monikymmenkertaista vihollista vastaan.

Talvisota sai ensi-iltansa talvisodan alkamisen 50-vuotispäivänä 30.11.1989. Talvisota keräsi lukuisia palkintoja ja oli vuosikymmenen toiseksi paras yleisömenestys Suomessa noin 630 000 katsojallaan.

Talvisota oli ennätyskallis tuotanto, nykyrahaksi muutettuna noin 5,2 miljoonaa euroa. Kuvauspäiviä oli noin 90, ja kuvauksia haittasi vähänluminen ja lauha talvi, joka ei vastannut alkuunkaan vuoden 1939 sääoloja.

jatkuu…

Elokuvassa oli runsaasti rekvisiittaa: esimerkiksi venäjäunivormuja tarvittiin 1500 kappaletta.

”Elokuvassa oli 75 roolia sekä kymmenittäin nimekkäitä näyttelijöitä. Sen sotakohtauksissa käytetty pyrotekniikka ja erikoistehosteet, koko tuotannon suuruusluokka ja yli kolmituntinen lopputulos olivat suomalaisittain ennennäkemättömiä”, Ylen sivuilla luetellaan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone