Tänään TV:ssä tositarina suomalaisnuorten tekemästä kolmoismurhasta – elokuvasta tuli kansainvälinen menestys

(1991) Jan Troellin elokuva suomalaisnuorten päämäärättömästä ryöstömatkasta, joka päättyy järkyttyttävään kolmoissurmaan Pohjois-Ruotsissa. Perustuu tositapahtumiin. Päärooleissa Antti Reini ja Maria Heiskanen. HD. Kuvassa Jari (Antti Reini).
Kuva: Panfilm Ab/Villealfa / Yle Kuvapalvelu
Vuonna 1991 valmistunut, Jan Troellin ohjaama elokuva kertoo suomalaisnuorten päämäärättömästä ryöstömatkasta, joka päättyy järkyttyttävään kolmoissurmaan Pohjois-Ruotsissa.
Elokuva perustuu tositapahtumiin;Juha Valjakkalan (nyk. Nikita Bergenström) Ruotsin Åmselessa 1988 tekemään kolmoismurhaan. Julma rikos oli valtava puheenaihe Ruotsissa. Uhreina oli kolme perheenjäsentä nelihenkisestä Nilssonin perheestä
Valjakkalaa esittää Antti Reini ja hänen tyttöysvätäänsä Maria Heiskanen. Elokuva oli läpimurto molemmille nuorille näyttelijöille. Reini on tehnyt kymmeniä elokuvarooleja sekä Suomessa että Ruotsissa, Heiskanen on tehnyt Suomessa alle 10 elokuvaa ja Ruotsissa tusinan verran.

Elokuva ohjaaja Jan Troell palkittiin 1992 Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla parhaasta ohjauksesta. Maria Heiskanen voitti palkinnon parhaasta naispääosasta Chicagon elokuvajuhlilla. Elokuva voitti myös Ruotsin Guldbagge-palkinnon parhaasta elokuvasta.

Troellin elokuvassa Il Capitano – nuori kapinallinen (1991) nuorten nimet ovat Jari ja Minna, ja tapahtumat myötäilevät melko uskottavasti oletettuja tositapahtumia. He ovat hiukan eksyneitä, toistaitoisia nuoria, joiden elämänhallinta ja itseluottamus on lamassa. He pakenevat arkea, tavallisuutta ja järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Jari on arvaamaton kapteeni, Minna hänen sotilaansa, välillä vastoin tahtoaan. Tapahtumat vyöryvät vääjäämättömästi pikkuhiljaa kohti turhaa tragediaa ja kauhua”, Harto Hänninen kuvailee Ylen sivuilla.

Katso päivän tv-ohjelmien lähetystiedot ohjelmaoppaasta!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone