”Tämä kauhuklassikko kuuluu pyhäinpäivän aattoon kuin Edvin Laineen Tuntematon sotilas itsenäisyyspäivään” – Tiesitkö näitä faktoja Halloween-leffasta?

halloween elokuva

Jos halloweeniksi pitäisi antaa vain yksi elokuvasuositus, tehtävä olisi helppo. John Carpenterin Halloween – naamioiden yö on klassikko, joka kuuluu pyhäinpäivän aattoon kuin Edvin Laineen Tuntematon sotilas itsenäisyyspäivään. Minibudjetin tunnelmallinen slasher muistetaan muun muassa Carpenterin säveltämästä pianoteemasta sekä elokuvahistorian ikonisimpien pahisten joukkoon kuuluvan Michael Myersin esittelystä. Elokuvan menestys on (toistaiseksi) poikinut yhdeksän jatko-osaa tai uudelleenfilmatisointia, mutta sen perintö säteilee lukemattomissa muissakin kauhuelokuvissa.

Näin kirjoittaa JK Silvennoinen kauhuelokuvien vuonna 1978 ensi-iltansa saaneesta merkkipylväästä. Tiesitkö näitä faktoja Halloween-leffasta?

  • Naamioiden yö aloitti Halloween-elokuvasarjan, mutta jäi ainoaksi John Carpenterin ohjaamaksi osaksi.
  • Halloween kuvattiin vain noin 300 000 dollarin budjetilla. Kuvauspäiviä oli vain 21.
  • Alhaisen budjetin vuoksi kaikessa säästettiin. Murhaajan käyttämä naamio värkättiin itse maalaamalla William Shatner -naamarin päälle valkoinen maalikerros.
  • Elokuva tuotti yli 70 miljoonaa dollaria.
  • Elokuvan alkuperäisenä nimenä oli The Babysitter Murders, mutta tuottaja Irwin Yablansin ehdotuksesta tapahtumat päätettiinkin sijoittaa pyhäinpäivän aattoon, joten nimeksi vaihtui Halloween.
  • Kuvausajasta johtuen lavastajalla oli vaikeuksia löytää kurpitsoja ja elokuvassa oli käytettävä keinotekoisia puista pudonneita lehtiä.
  • Elokuva kuvattiin Kalifornian Etelä-Pasadenassa. Päähenkilö Myersin talona toimi kirkon omistama autiotalo. Avustajina käytettiin paikallisia lapsiperheitä, joiden lapset puettiin halloween-asuihin.

Katso Halloween Elisa Viihteestä.

Lähde: E Weekly

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone