Suoratoistovinkki: Trillerisarja Petturi osoittaa, että kyllä Virossakin osataan – tositapahtumiin pohjautuva sarja kertoo Viron lähihistorian vakoiluskandaaleista

Kuusiosainen virolainen vakoiludraamasarja Petturi (Reetur) sijoittuu 2000-luvun alkuun, jollloin Viro oli liittymässä Euroopan unioniin ja Natoon. Samalla maasta tuli entistäkin mielenkiintoisempi kohde Venäjän tiedustelupalvelulle.

Sarjan hahmot ja tapahtumat ovat kuvitteellisia, mutta sidoksissa tosielämän tapahtumiin. Sarjan päähenkilö Alfred Vint (Tambet Tuisk) on puolustusministeriön virkamies, joka vastaa salaisista asiakirjoista Viron liittyessä Natoon.

Siviilielämän vastoinkäymiset ajavat omaa etuaan ajattelevan miehen yhteistyöhön venäläisten vakoojien kanssa. Hän alkaa vuotaa huippusalaista tietoa Kremliin. Tästä alkaa jännittävä kissa-hiiri-leikki Viron tiedustelipalvelun majurin Marko Arrakin (Veiko Porkanen) kanssa. Keinot ovat suoraviivaisia ja ruumitakin tulee.

Sarja on todenmukainen. Päähenkilö Vint tuo mieleen Viron korkea-arvoisen puolustuvirkailijan Herman Simm, joka vuoti Venäjälle tuhansia asiakirjoja vuosituhannen vaihteessa. Sarjan tekijät ovat kuitenkin kiistäneet, että päähenkilön esikuvana olisi Simm tai kukaan muukaan yksittäinen henkilö.

Tuisk on ahdinkoon ajautuneen petturi-virkamiehen roolissaan hillityn vähäeleinen ja tyylikäs. Hän on näytellyt virolaisten elokuvien ja tv-sarjojen lisäksi useissa saksalaisissa tuotannoissa.

Petturi tulee katsottavaksi Elisa Viihteen Aitioon 9. heinäkuuta.

Virossa sarja julkaistiin viime joulukuussa Elisa Eestin suoratoistopalvelussa Huubissa ja se nähdään myös ERR:n eli Viron yleisradion kanavalla syksyllä 2020.

”Petturi” on  Elisa Eestin ensimmäinen alkuperäissarja. Sarjan on käsikirjoittanut Martin Algus, joka on aiemmin käsikirjoittanut Viron Luokkakokous -elokuvat sekä Loikkarit-komediasarjan.

Usea suomalainen alkuperäissarja on päässyt kansainväliseen levitykseen. Petturin perusteella myös Virossa on lähdetty työstämään rohkeasti kansainvälisen tason rikosdraamaa.

Viihdyttävä ja mukaansatempaiseva sarja on hieno pelinavaus.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone