Suo, kuokka ja Hollywood kertoo koukuttavasti Ismo ja Angelika Leikolan elämästä Amerikassa – kokosimme kuusi hyvää syytä tutustua kirjaan

Ismo Leikolan ja hänen vaimonsa Angelika Leikolan kirjoittama Suo, kuokka ja Hollywood (Siltala) kurkistaa stand up -kulissien taakse ja kertoo, millaista on muuttaa Suomen rauhasta hektiseen Los Angelesiin keskelle Hollywoodin kuluttavaa viihdebisnestä. Teoksesta on julkaistu juuri Ismo Leikolan lukema äänikirja.

Kyseessä ei ole Leikolan elämäkerta, vaan kertomus vuosista 2015-2020, jolloin pariskunta asui Yhdysvalloissa. Aiheen rajaaminen Amerikka-vuosiin on hieno päätös, koska siitä irtoaa kevyesti tarinoita kirjaksi asti – Leikola on vasta nelikymppinen, joten muistelmien aika on myöhemmin.

Mesta.netin kirjasivusto kokosi kirjasta kuusi esiin nousevaa kohtaa ja ajatusta.

Huumori

Tuskin kukaan yllättyy, että tämä kirja on kyllästetty velmumaisella huumorilla. Kirja on vieläkin hauskempi äänikirjana, kun äänessä on Ismo Leikola itse.

Vaikka minä toimin tässä kertojana, tämä kirja on kirjoitettu kaksikymmensormi-järjestelmällä, toisin sanoen nelikätisesti, ja vielä eri lailla sanoen tämän on kirjoittanut kaksi ihmistä. Toinen olen minä Ismo Leikola ja toinen on mun pitkäaikainen työ- ja kirjoituspartneri Angelika Leikola. Meillä on sama sukunimi, koska ollaan myös naimisissa keskenämme”, Ismo Leikola tykittää kirjan saatesanoissa.

Muuttokokemus

Kirja kertoo värikkäästi ja perinpohjaisesti, millaista on muuttaa ja asettua Los Angelesiin. Kaupunkiin, jossa ei juuri ole jalkakäytäviä ja jossa kaikki tuntuvat olevan peloissaan. Viisumien ja erilaista lupien hakeminen on hengästyttävän pitkä ja paikoin kohtuuttomalta tuntuva prosessi.

Myös asunnon vuokraaminen on moninkertaisesti vaikeampaa kuin Suomessa. Esimerkiksi koirasta pitää maksaa erillinen vuokratakuu ja joissain tapauksissa lemmikille pitää tehdä ihan oma vuokrasopimus omalla nimellä.

Asunnon katsastuksen jälkeen jännitetään saadaanko se, koska se on kaikkea muuta kuin varmaa. Hakemuksessa pitää nimittäin selvittää enemmän asioita kuin me edes tiedetään asioita olevan olemassa. Meidän pitää listata kolme edellistä asuinpaikkaa ja syyt miksi niistä on lähdetty. Sitten pitää kertoa taloudellinen tilanne, tulot, menot, työnantajat, edelliset työnantajat, viisumit ja sen sellaiset ennen kuin vuokraisäntä edes harkitsee ottaako meidät. Ja kun hän soittaa, että on päättänyt ottaa, soppari on pakko tehdä vuodeksi.

Kulttuurien yhteentörmäys

Leikolat tekevät viiltävän kuvaukset Amerikan ja Suomen eroista ja kulttuurieroista yleensäkin. Uuden omaksuminen ja oppiminen ottaa välillä voimille. Järkytystä syntyy molemmin puolin.

Amerikkalaisia on kiva järkyttää kertomalla, että Suomessa hedelmäpelejä ja pokeriautomaatteja on joka paikassa, ei ainoastaan joka ikisessä baarissa, vaan myös ruokakaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja jopa rautakaupassa. He eivät ole uskoa korviaan. Täällä uhkapelata saa Las Vegasissa. Ja Renossa. Ja niillä kasinoilla, joita alkuperäisamerikkalaiset monissa osavaltioissa yksinoikeudella pitävät.”

Stand up -keikkojen tunnelmaa

Pariskunnan saatua kapsäkkinsä purettua, Leikola alkaa luoda uraa Yhdysvalloissa. Samalla koomikko pääsee tositoimiin Amerikan lavoilla. Koomikosta on ihmeellistä nousta lavalle vieraassa maassa, koska naamat, jotka mikin taakse kävelevää koomikkoa tuijottavat, eivät voisi olla yhtään erilaisempia.

”Mutta nämä LA:n naamat ovat jotain ihan muuta. Nyt minua katsoo järkähtämättömällä katseella kauttaaltaan yksi koomikoistatatuoitu lihaksikas meksikolainen mies, jonka työnantajan firman nimessä saattaa hyvinkin olla sana ”kartelli”, arviolta 200-kiloinen mustaihoinen nainen, jonka vaaleanpunainen tukka ulottuu melkein maahan asti, kaljuuntuva vanhempi juutalainen mies, joka näyttää siltä että hän on vähintään yhden hallituksen puheenjohtaja, silikonitissinen puolialaston palkintovaimo, joka on varmasti meikannut yli kaksi tuntia ennen tänne saapumista…”

Parisuhde ja rakkaus

Kirja kuvaa Leikoloiden tiivistä parisuhdetta. Angelika on miehensä tukena niin uran ylä- ja alamäissä. He ovat tiivis ja toimiva tiimi. Vanhaa kliseetä lainaten voi todeta, että kaiken takana on nainen.

”Hienoa on se, että vaikka kaikki muu vituttaisi, keikat menevät kuitenkin edelleen hyvin, eikä meidän keskinäinen huumori lopu, vaikka se välillä koetuksella onkin – niin kuin on koko suhde. Kun vaimolla menee kuppi lopullisesti nurin, hän on hauskimmillaan. Vitsien lisäksi häneltä irtoaa mahtavia tilanteissa syntyviä mono-logeja erilaisilla, luontaisesti syntyvillä hahmoilla, jotka kuvaavat osuvaakin osuvammin esimerkiksi johndickejä, kampaajia, eri-laisia virkailijoita, kusettajia, turisteja, työntekijöitä, lääkäreitä ja potilaita. Niin ja tietysti minua. Itse asiassa niin osuvasti, että tunnistan itseni ja mua nolottaa. Ja heti perään saan raivokkaan naurukohtauksen.”

Koronan aiheuttama elämänmuutos

Kirjassa käydään läpi koronavuoden tapahtumat ja tuntemukset. Leikolan ura oli komeassa nousukiidossa ja hän eli unelmaa kevääseen 2020 saakka. Koronan takia kaikki keikat ja projektit loppuivat kuin seinään. Australian ja Suomen kiertueet perutaan, kuten myös sovittu Conan-spesiaalin nauhoitus.

Leikola on esiintynyt ammatikseen vuodesta 2002. Yhtäkkiä hänen ei tarvinnut olla missään eikä mennä mihinkään Elämänmuutos, relaksaatio ja vapautuminen tuntuvat hänestä mahtavilta.

Kolmen kuukauden jälkeen olen hyvin erilainen ihminen kuin ennen muissakin asioissa. Herään aamulla kahdeksalta tai yhdeksältä ja uni tulee illalla aikaisin, joskus jopa ennen puoltayötä. Mitä ihmettä? Oon aina ollut yökukkuja ja pitkään nukkuja. Kävellään pitkiä lenkkejä, katsotaan leffoja ja vaan ollaan. Välillä löydän itseni jopa meditoimasta – ja joskus pääsen hetkeksi sellaiseen hyvin rentoon ja tyhjään mielentilaan. En olekaan enää se pohjoisen pallonpuoliskon paskin meditoija. Outoa.

Kursivoidut kohdat ovat kirjasta Suo, kuokka ja Hollywood. Kuuntele näyte äänikirjasta täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone