Star Wars: The Force Awakens

”Star Wars: The Force Awakens on lupaava avaus uudelle Tähtien sota -trilogialle”

Star Wars: The Force Awakens. O: J. J. Abrams. PO: Harrison Ford, John Boyega, Daisy Ridley. 135 min. K-12

forceawakens_rey-1200x675

Kun Star Wars -universumin luoja George Lucas julkaisi alkuperäisestä trilogiasta niin kutsutut “special edition” -versiot, suututti se osan hänen opetuslapsistaan. Ihmeteon jälkeen kuva oli puhtaampi, värit kirkkaampia ja äänet terävämpiä, mutta CGI-tehosteet etäännyttivät alkuperäisestä maailmasta. Sitäkin yhtenäisemmän vastarinnan synnytti Lucasin itsensä ohjaama esiosatrilogia (Episodit I–III), joka innosti lähinnä sopivassa valomiekkaiässä olevia vaippajalkoja.

Niinpä en itkenyt, kun kuulin Lucasin myyneen taskumiljardien puutteessa lapsensa (sen sijaan, että olisi jatkanut sen pahoinpitelyä) vielä itseäänkin vauraammalle Disney Companylle. J. J. Abramsin valinta ensimmäisen Disney Tähtien sota -elokuvan ohjaajaksi tuntui sekin luonnolliselta; olihan hän Star Trek -elokuvissaan päivittänyt tutun konseptin nykypäivään kriitikkoja ja yleisöä miellyttävästi.

Myös Star Wars: The Force Awakens on onnistunut sekoitus uutta ja perinteistä. Tällä kertaa vanhat liiton fanit on haluttu pitää tyytyväisinä samalla, kun kalastetaan uusia. Kerronnan tempoa on nopeutettu ja toiminnallisuutta lisätty, tosin loogisuuden kustannukselta. Huumoria on sopivasti, tarina riittävän hyvä ja ihmissuhteet kiemuraisia tässä avaruus(saippua)oopperan seitsemännessä osassa.

2015-12-21-1450662393-4622950-11875118_1007880092596925_2204135516599208531_o

Keltainen avaruuden syvyyksiin sukeltava teksti kertoo, että 30 vuotta imperiumin kukistumisen jälkeen Luke Skywalker on kadonnut ja voiman tasapaino järkkyy. Droidi kuljettaa jälleen tärkeää tietoa aavikolla, Millenium Falcon rikkoo fysiikan lakeja ja kapinalliset hyökkäävät valtavaa planeettaa muistuttavaa avaruusasemaa vastaan. Vihollisia johtaa mustaan viittaan ja kiiltävään maskiin sonnustautunut, metallisella äänellä puhuva hahmo, jonka isoisän arvaamisesta ei pubivisassa pistettä heruisi.

Sama tuttuus ja turvallisuus on säilytetty myös rooleissa, sillä mukana ovat Harrison Ford Han Solona, Carrie Fisher Leia Organana ja Mark Hamill Luke Skywalkerina, jotka kaikki ovat ikonisia ja myyttisiä hahmoja myös elokuvan sisäisessä maailmassa. Heitä paremmin ja vähemmällä kirurgialla ovat säilyneet Chewbacca, R2-D2 ja C-3PO.

Tuttujen hahmojen rinnalle on ollut turvallista tuoda sankareiden uusi sukupolvi, joiden avulla Disney aikoo tulevaisuudessa takoa tuottoa neljän miljardin dollarin sijoitukselleen. Heistä Daisy Ridleyn Rey ja John Boyegan Finn ovat keskeisimmissä osissa, mutta Adam Driverin Kylo Ren ja etenkin Oscar Isaacin kapinallispilotti tulevat seuraavissa osissa saamaan taatusti enemmän valkokangasaikaa.

Star Wars: The Force Awakens on lupaava avaus uudelle Tähtien sota -trilogialle. Lucasin rakastamasta lähes täysin digitaalisesta visuaalisuudesta on otettu useita askelia kohti aitoja maisemia, lavasteita ja perinteistä käsityötä.

J. K. SILVENNOINEN

Star Wars: The Force Awakens Elisa Viihteen Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone