Solsidan-elokuva tuli vuokralle – tiesitkö näitä faktoja ”Saltiksesta”?

Rakastetun ruotsalaisen Solsidan (Onnea onkimassa) -draamakomediasarjan pohjalta tehty elokuva Solsidan sai ensi-iltansa viime joulukuussa. Elokuva nousi  tammikuussa Suomen katsotuimmaksi ohi Star Warsin. Nyt se on saapunut nettivuokraamoihin.

Solsidanin ilmiömäinen menestystarina sai alkunsa, kun sarja sai ensi-iltansa Ruotsissa TV4-kanavalla 29. tammikuuta 2010. Suomessa sarja starttasi tammikuussa 2011 Yle Fem -kanavalla. Sarjaa on tehty kaikkiaan viisi kautta.

Ruotsissa Solsidanin toisen kauden avausjakso sai 2,5 miljoonaa katsojaa. Ruotsin ja Suomen lisäksi sarja on noussut suosioon myös Norjassa. Belgiassa ja Tanskassa.

Sarja kertoo kahdesta pariskunnasta, Alexista ja Annasta sekä Freddestä ja Mickanista, ja kuvaa heidän värikästä elämäänsä Saltsjöbadenin äveriäässä Solsidanin kaupunginosassa.

Solsidanin keskeinen tekijä on Felix Herngren, 51. Hän näyttelee yhtä sarjan  päähahmoista Alex Löfströmiä. Lisäksi hän ohjaa ja käsikirjoittaa sarjaa.

Myös suomalainen André Wickström on näytellyt sarjassa. Hän näyttelee sarjassa Fredden suomenruotsalaista työkaveria Luddea.

Freddeä näyttelevä Johan Rheborg oli vuonna 2004 perheineen Thaimaassa lomailemassa tsunamin iskiessä rantakohteeseen. Perhe kuitenkin pelastui hyökyaallolta.

Solsidan-sarja on kuvattu Saltsjöbadenin taajamassa, joka sijaitsee noin puoli tuntia Tukholmasta kaakkoon Itämeren rannalla. Äveriäällä ”Saltiksen” alueella asuu varakasta väkeä. Sen voi päätellä luksusravintoloista ja upeista purjeveneistä. Sarjan myötä alueesta on tullut suosittu turistikohde, jonne vetäydytään hetkeksi  rauhoittumaan keskustan sykkeestä.

170628 Felix Herngren under en inspelningsdag av Solsidan-filmen den 28 juni 2017 i Stockholm. Foto: Linnea Rheborg

Vuonna 2017 MTV tilasi Suomi-version Solsidanista. Kymmenosaisen Onnela-sarjan tapahtumat sijoittuvat Porvooseen ja kuvitteelliseen Poutaniemen kaupunginosaan. Sarjaa tähdittävä Eero Ritala palkittiin roolistaan Kultaisella Venlalla.

Solsidanista on tullut eräänlainen käsite, joka kuvaa varakkaiden elämästä tehtyä sitcomia. Myös Elisa Viihteen alkuperäissarjaa Jättekiva on kutsuttu monissa yhteyksissä ”Suomen Solsidaniksi.”

Solsidan-elokuva kuvattiin kesällä 2017 pienessä skånelaisessa Torekovin kalastajakylässä, jonne elokuvan pariskunnat matkustavat lomailemaan.

Elokuva jatkaa sarjan viitoittamaa tietä, mutta sen kyytiin pääsee hyvin, vaikka sarjaa ei olisi katsonut jaksoakaan.

”Ei ole mikään ihme, että ruotsalaiset siirsivät yhden kaikkien aikojen suosituimmista tv-komedioista valkokankaalle. Koska toimii tämä näinkin. Vieläpä suorastaan yllättävän hyvin”, Kaleva-lehden kriitikko Juhani Nurmi kirjoitti.

Kuvat: Linnea Rheborg

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone