Sodankylän elokuvajuhlat kunnioittavat Peter von Baghin muistoa

Sodankylän 30. elokuvajuhlat käynnistyvät keskiviikkona 10.6. kunnoittaen edesmenneen johtajansa Peter von Baghin elämäntyötä ja muistoa kansainvälisen von Bagh -matinean merkeissä. Ilmainen ja kaikille avoin tilaisuus järjestetään elokuvateatteri Lapinsuussa klo 10–15.30.

Paikalla on von Bagh -asiantuntijoita, kuten tutkija Sakari Toiviainen, tuottaja-ohjaaja Jouko Aaltonen, Bernard Eisenschitz ja Olaf Möller. Keskusteluiden välissä nähdään kattava otos von Baghin lyhytelokuvia sekä harvinaista materiaalia Peterin kesken jääneestä Agit Prop -elokuvasta.

SHA_1447

Kuva: Santeri Happonen

Teema näkyy muutoinkin vahvasti 10.6. – 14.6. järjestettävien festivaalien ohjelmistossa, jossa on tarjolla lukuisia von Baghin ohjauksia, kuten hänen ainoa fiktiivinen elokuvansa Kreivi, viime vuonna Sodankylässä ensi-iltansa saanut Sosialismi, dokumentit Reino Helismaasta ja Tapio Rautavaarasta sekä niin sanottuja vuosidokumentteja (viimeinen kesä 1944, vuosi 1939, vuosi 1952).

Elokuvatietäjän oman tuotannon lisäksi ohjelmistoon on valittu hänen suosikkielokuviaan, kuten Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet, John Frankenheimerin Mantshurian kandidaatti ja Luis Bunuelin Nazarin.

Kansainvälisistä vieraista nimekkäin on seitsenkertainen Oscar-ehdokas, Cannesin Kultaisella palmulla ja Venetsian Kultaisella leijonalla palkittu Mike Leigh. Muista vieraista mainittakoon vastikään Berliinin filmijuhlilla parhaan ohjaajan palkinnon saanut Malgorzata Szumowska sekä kuusituntisen, Sodankylässä kolmessa osassa esitettävän, Arabian Nights ohjannut Miguel Gomes.

Kotimaisista tekijävieraista juhlille saapuvat muun muassa näyttelijät Minna Haapkylä, Armi Toivanen ja Kirsti Wallasvaara sekä ohjaajat Petri Kotwica, Anssi Mänttäri ja Ville Suhonen. Myös festivaalien taiteellisen toimikunnan Timo Malmin kanssa muodostavat ohjaajaveljekset Aki ja Mika Kaurismäki ovat itseoikeutetusti paikalla.

Yöttömän yön elokuvafestivaalien ohjelmakartta sisältää laajan kattauksen klassikoita, dokumentteja ja uutuuksia maailmalta ja Suomesta. Uutta elokuvaa on tarjolla muun muassa Iranista, Filippiineiltä, Ranskasta ja Norjasta. Yksi kiinnostavimmista Suomen ensi-illoista on Jean-Luc Godardin 3D-formaatissa esitettävä Goodbye to Language.

Harvinaista herkkua jopa Sodankylän mittakaavassa edustavat 70 mm -jättielokuvien erikoissarja, johon sisältyvät muun muassa Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu, Alfred Hitchcockin Vertigon ja Akira Kurosawan Dersu Uzala.

J. K. SILVENNOINEN

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone