Se mikä ei tapa

40696_Se mikä ei_tapa_dustjacket.indd

Se mikä ei tapa – David Lagercrantz – WSOY 2015, 545s

Erinomainen kohukirja

David Lagercrantz on hyvä kirjailija. Todettakoon se heti aluksi. Stieg Larssonin Millenium sarjan jatko-osa, neljäs sarjassaan, Se mikä ei tapa, on enemmän David Lagercrantsin oma romaani kuin Larsson plagiaatti. Ja luulen, että juuri siksi se on herättänyt paljon sekaannusta sekä kriitikoiden että lukijoiden keskuudessa.

Toisen kirjailijan tekemiä jatko-osia on toki nähty aikaisemminkin. Mutta ei ehkä niin suuren kohun ja ennakko-odotuksien saattelemana kuin tässä tapauksessa. John Banville muun muassa kirjoitti aikanaan jatkoa Raymond Chandlerin huippusuosittuun Philip Marlove sarjaan. Sophie Hannah kirjoitti jatko-osia Agatha Christien Mrs Marpleen – ja niin edelleen.

Lagercrantzille on annettu vapaat kädet. Ainakin jossain määrin. Hänen oli kuitenkin kirjoitettava romaaniin Larssonin henkilöhahmot aikaisemmista Milleniun-kirjoista. Ja viitattava sopivasti silloin tällöin aikaisempiin tapahtumiin. Tapaamme eksentrisen Lisbet Salanderin tietysti. Monet aikaisempien osien lukijat suorastaan vaativat lisää Salanderia. Eikä ihme, hän on eriskummallinen ja monisärmäinen ja arvaamaton. Mukana kuvassa ovat myös Mikael Blomkvist, Erika Berger, Dragan ja Holger.

Vangerin ja Wenneströmin perheet ja sukuhistoriat taustoittavat myös romaanin maisemaa.

Tarinan yhtenä eteenpäinvievänä voimana on tekoälyä tutkiva Frans Balder ja hänen kohtalonsa. Balderin murhan ainoa todistaja on hänen autistinen poikansa ja jopa tappamisen ammattilaisen pasmat menevät sekaisin pojan sairauden vuoksi.

Juonen rakentajana ja käänteiden keksijänä Lagercrants on omansalainen kirjoittaja. Hänellä on vahva oma tyylinsä, joka kaukaisesti jollain lailla muistuttaa Per Wahloon and Maj Sjöwalin kehittämää jo klassikkona pidettävää Martin Beck-sarjaa. Lagercrantz ei kiirehdi tarinan alussa käänteissään eikä rakenna muutenkaan juonen kulkua tai henkilöhahmojaan Larssonin tapaan. Eikä hänen tarvitsekaan.

Lukijan on hyvä muistaa , itse asiassa jo ennen kuin aloittaa romaanin lukemisen, että Se mikä ei tapa on itsenäinen, uusi hieno rikosromaani, jonka on kirjoittanut vahva kirjoittamisen ammattilainen. Lagercrants on monen romaanin ja henkilödokumentin koulima raskaan sarjan tekijä.

Jussi Wahlgren

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone